Martin Velling investerer grønt af to rigtig gode grunde

En succesrig virksomhedsejer med forkærlighed for vand og en gennemført grøn tankegang fra indkøb til investeringer. Obton-investoren Martin Velling rummer det hele.


Der går en grøn linje gennem det meste af det, som 44-årige Martin Velling foretager sig.

Siden han var helt lille, har han elsket vandet og ikke mindst det legende liv, man kan have i det våde element. Liggende på surfbrættet, med sejlet oppe, med padlen i hånden eller måske endda med en kite til at trække ham rundt i de brusende bølger.

Vandet og ønsket om at være tæt på naturen har fulgt ham hele livet. I dag driver han virksomheden Westwind, der rummer syv surfbutikker langs den danske vestkyst foruden en tekstilkollektion og meget andet.

Han er gift og har to børn på henholdsvis 6 og 11 år. De har begge arvet begejstringen for legen i vandet. Det kommer ikke mindst til udtryk i vintermånederne, når surflivet i Danmark er uden for sæsonen, og familien trækker mod varmere himmelstrøg på vandsportsøen Fuerteventura, hvor nyt udstyr bliver testet, og der bliver pustet ud efter sommerens travlhed.

Vi må gå forrest

Men den store glæde ved vandet betyder også, at han og resten af familien er dybt afhængige af, at der bliver sat fokus på klimavenlighed og bæredygtighed.

“Vi har rejst meget rundt i verden og set, hvordan den bliver miljømæssigt påvirket. Vi har set koralrev, der bleges eller er fulde af plastik. I Indonesien må vi surfe med ørepropper for at undgå ørebetændelse. Andre steder flyder havet med affald. Vi føler, at vi må gå forrest med et godt eksempel,” siger han.

Helt konkret betyder det, at Westwind får produceret sit tøj på portugisiske fabrikker, der udelukkende forsyner sig med sol- og vindenergi. Tøjet bliver fragtet med lastbil frem for skib, og det meste er økologisk bomuld. Solbrillerne bliver produceret af fiskegarnsrester, ordrerne sendes som udgangspunkt kun i genbrugt pap eller plastik, og når butikken er lukket, så melder familien sig gerne på holdet, der renser strandene langs Vesterhavet.

“Det ligger os meget på sinde med miljøet. Vi ved godt, at vi ikke kan ændre verden med det, vi laver, men vi kan være et godt eksempel og inspirere,” fortæller Martin Velling.

Også i forhold til investeringer tænker han grønt.

Solenergi er det helt rigtige valg

Martin Velling investerede i 2015 i et solenergiprojekt hos investeringsselskabet Obton. Her har man specialiseret sig i investeringer i store europæiske solcelleparker.

Det har vist sig være en god idé, fordi Martin Velling på den måde både får et solidt afkast og lav risiko. Samtidig kan han understøtte den grønne omstilling, som verden i disse år gennemgår.

“Obton-Profilen er spot on i forhold til, hvad vi står for her. Vi lever af vind og vejr og er dybt afhængige af, at man har noget rent vand at boltre sig i. Så både personligt og forretningsmæssigt har vi haft en interesse i at investere grønt,” siger Martin Velling.


Siden 2015 har han investeret yderligere to gange, og han glæder sig samtidig over at have spredt sin investeringsportefølje over flere aktiver.

“Vi var med på aktiebølgen, da den væltede i 2008. Det gjorde ondt, fordi vi følte, at vi stod uden indflydelse. Værdierne faldt bare. Der valgte vi at sige, at selvfølgelig skal vi ikke kun spille på én hest,” fortæller Martin Velling.

Han begyndte at kigge på alternativer, og her dukkede Obton op med sine investeringer i alternative energikilder.

3.100 investorer

Martin Velling er ikke den eneste, der er blevet lun på solenergi. Obton har i løbet af de seneste 12 år udviklet sig til en af Europas største udbydere af solenergi. Selskabet investerer sammen med mere end 3.100 investorer, som sammen er medejere af 700 solcelleparker i 10 forskellige lande.

“Solceller er en rigtig interessant investering, fordi den er meget stabil, og fordi den giver et solidt afkast. Solen skinner nogenlunde konstant, energien handles til priser fastlagt i lange kontrakter, og teknologien bag solceller er faldet meget i pris og til gengæld steget i effektivitet, og det gør solenergien meget konkurrencedygtig,” siger investeringsdirektør og partner i Obton Peter Krogsgaard Jørgensen.

 

Mød Martin i denne video:

 

 

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.

Eksplosiv vækst i solenergi kræver hurtig udrulning af lagringsteknologi

Nye tal viser, at EU-landene installerer ny solkapacitet hurtigere end nogensinde før. Men det kræver samtidig langt mere lagringskapacitet for at udnytte den producerede energi optimalt, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.