Martin Velling investerer grønt af to rigtig gode grunde

En succesrig virksomhedsejer med forkærlighed for vand og en gennemført grøn tankegang fra indkøb til investeringer. Obton-investoren Martin Velling rummer det hele.


Der går en grøn linje gennem det meste af det, som 44-årige Martin Velling foretager sig.

Siden han var helt lille, har han elsket vandet og ikke mindst det legende liv, man kan have i det våde element. Liggende på surfbrættet, med sejlet oppe, med padlen i hånden eller måske endda med en kite til at trække ham rundt i de brusende bølger.

Vandet og ønsket om at være tæt på naturen har fulgt ham hele livet. I dag driver han virksomheden Westwind, der rummer syv surfbutikker langs den danske vestkyst foruden en tekstilkollektion og meget andet.

Han er gift og har to børn på henholdsvis 6 og 11 år. De har begge arvet begejstringen for legen i vandet. Det kommer ikke mindst til udtryk i vintermånederne, når surflivet i Danmark er uden for sæsonen, og familien trækker mod varmere himmelstrøg på vandsportsøen Fuerteventura, hvor nyt udstyr bliver testet, og der bliver pustet ud efter sommerens travlhed.

Vi må gå forrest

Men den store glæde ved vandet betyder også, at han og resten af familien er dybt afhængige af, at der bliver sat fokus på klimavenlighed og bæredygtighed.

“Vi har rejst meget rundt i verden og set, hvordan den bliver miljømæssigt påvirket. Vi har set koralrev, der bleges eller er fulde af plastik. I Indonesien må vi surfe med ørepropper for at undgå ørebetændelse. Andre steder flyder havet med affald. Vi føler, at vi må gå forrest med et godt eksempel,” siger han.

Helt konkret betyder det, at Westwind får produceret sit tøj på portugisiske fabrikker, der udelukkende forsyner sig med sol- og vindenergi. Tøjet bliver fragtet med lastbil frem for skib, og det meste er økologisk bomuld. Solbrillerne bliver produceret af fiskegarnsrester, ordrerne sendes som udgangspunkt kun i genbrugt pap eller plastik, og når butikken er lukket, så melder familien sig gerne på holdet, der renser strandene langs Vesterhavet.

“Det ligger os meget på sinde med miljøet. Vi ved godt, at vi ikke kan ændre verden med det, vi laver, men vi kan være et godt eksempel og inspirere,” fortæller Martin Velling.

Også i forhold til investeringer tænker han grønt.

Solenergi er det helt rigtige valg

Martin Velling investerede i 2015 i et solenergiprojekt hos investeringsselskabet Obton. Her har man specialiseret sig i investeringer i store europæiske solcelleparker.

Det har vist sig være en god idé, fordi Martin Velling på den måde både får et solidt afkast og lav risiko. Samtidig kan han understøtte den grønne omstilling, som verden i disse år gennemgår.

“Obton-Profilen er spot on i forhold til, hvad vi står for her. Vi lever af vind og vejr og er dybt afhængige af, at man har noget rent vand at boltre sig i. Så både personligt og forretningsmæssigt har vi haft en interesse i at investere grønt,” siger Martin Velling.


Siden 2015 har han investeret yderligere to gange, og han glæder sig samtidig over at have spredt sin investeringsportefølje over flere aktiver.

“Vi var med på aktiebølgen, da den væltede i 2008. Det gjorde ondt, fordi vi følte, at vi stod uden indflydelse. Værdierne faldt bare. Der valgte vi at sige, at selvfølgelig skal vi ikke kun spille på én hest,” fortæller Martin Velling.

Han begyndte at kigge på alternativer, og her dukkede Obton op med sine investeringer i alternative energikilder.

3.100 investorer

Martin Velling er ikke den eneste, der er blevet lun på solenergi. Obton har i løbet af de seneste 12 år udviklet sig til en af Europas største udbydere af solenergi. Selskabet investerer sammen med mere end 3.100 investorer, som sammen er medejere af 700 solcelleparker i 10 forskellige lande.

“Solceller er en rigtig interessant investering, fordi den er meget stabil, og fordi den giver et solidt afkast. Solen skinner nogenlunde konstant, energien handles til priser fastlagt i lange kontrakter, og teknologien bag solceller er faldet meget i pris og til gengæld steget i effektivitet, og det gør solenergien meget konkurrencedygtig,” siger investeringsdirektør og partner i Obton Peter Krogsgaard Jørgensen.

Stærkt risikoafkast-forhold

Obton udbyder lige nu sin fjerde og til dato største solfond, Solenergi Impact.

Her er det ambitionen at rejse en samlet egenkapital på 3 mia. kr. Indtil videre er omtrent 350 investorer med i projektet, og de første solcelleparker er købt ind til porteføljen.

Når projektet er løbet helt i gang, og parkerne begynder at levere energi, vil investorerne kunne se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på 7-12 pct. - afhængig af deres tidshorisont.

“Når man ser på afkastets størrelse og sammenholder den med det forholdsvis lave risikoniveau, så har man et risikoafkast-forhold, som ikke mange andre investeringer - hvis nogen overhovedet - kan matche,” siger Peter Krogsgaards Jørgensen.

 

Mød Martin i denne video:

 

 

Grøn investering - ren win-win for klimaet og investoren

Investeringer i grønne løsninger og bæredygtighed betaler sig. Investoren får en fornuftig risikospredning og er sikret et godt, stabilt afkast. Samtidig er grønne investeringer med til at afhjælpe klimaproblemer.

Bæredygtighed i fokus hos Obton

Hos Obton arbejder vi med ansvarlige investeringer og integration af ESG-forhold på tværs af hele vores forretning. Læs mere i vores nye Bæredygtighedsrapport.

Søg investerings-ly i solenergi

Er du nervøs for de store udsving på aktiemarkederne? Med en investering i solenergi kan du risikojustere din samlede investeringsportefølje.

Fuld fart på solenergien – kapaciteten stiger med rekordfart verden over

I 2020 bestod 91 procent af nyinstalleret vedvarende energi af sol- og vindenergi. Det viser nye tal fra Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi IRENA.