Spanien taber retssag og skal kompensere investorer
I 2013 valgte den spanske regering at trække støtten til flere grønne energiformer, herunder solenergi. Ændringen skete ret usædvanligt med tilbagevirkende kraft pga. et stort underskud i statskassen, og således fik det indflydelse på allerede igangværende solprojekter og for de involverede investorer.
Netop et scenarie som dette er den største risikofaktor ved investering i solenergi.
Investorer vinder retssag
En retssag i maj måned 2017 har dog givet investorer medhold i, at den spanske stat skal betale en økonomisk godtgørelse for det tab, ændringerne i lovgivningen har betydet for deres projekter.
To kapitalfonde får således en klækkelig erstatning, efter at handelsdomstolen ICSID afgjorde sagen, som forventes at danne præcedens for lignende sager. Det oplyste det spanske energiministerium, efter at sagen blev afgjort.
De to kapitalfonde, Eiser Infrastructure Limited og Solar Energy Luxembourg, får tilsammen udbetalt 951 mio. danske kroner plus renter for de økonomiske skader, reformen har medført.
Statens ændringer, som blev annonceret i 2013 og gennemført i 2014, har ifølge energisektoren i Spanien kostet udviklere op mod 16 mia. danske kroner, og i øjeblikket er der ifølge flere medier i alt 26 internationale investorer, som har anlagt lignende voldgiftssager mod den spanske regering.
Spansk retssag giver håb for fremtiden
Sagen er den første af flere retssager mod den spanske stat. Ifølge et notat fra en advokat blev der ved dommen lagt vægt på, at de gentagne lovændringer havde "ødelæggende effekt" på investeringer i solenergi og brød med den såkaldte Energy Charter Treaty.
Man regner med, at sagen vil danne præcedens ved lignende sager, og det tegner dermed lyst for investorerne.
Energy Charter Treaty er en erklæring om politisk at styrke energisamarbejdet mellem de 52 lande, som har underskrevet traktaten. En del af aftalen har til hensigt at beskytte investorer fra medlemslandene, der investerer i grøn energi. Som investor fra et medlemsland er man således beskyttet mod de vigtigste politiske risici, såsom diskrimination, brud på individuelle investeringskontrakter, skader på grund af krig og lignende begivenheder og uberettigede begrænsninger af overførslen af midler.
Forskellen mellem tariffer og markedsprisen på strøm er i dag minimal modsat for bare få år siden
Besparelsen, hvis en stat går ud og bryder deres aftale om fastsatte tariffer, er derfor markant mindre end tidligere, og man må derfor antage, at risikoen for, at scenarier som det spanske i 2013 er mindre i dag.
Selv hvis lignende brud som i Spanien skulle finde sted igen, er den indtjening, man får fra tariffer, i dag så tæt på markedsprisen for den afsatte strøm, at et solprojekt ofte vil kunne give overskud alligevel.