Sådan vil Warren Buffett undgå store tab på aktier

Der er uro på aktiemarkedet, og den verdenskendte milliardær og superinvestor Warren Buffett har allerede forberedt sig grundigt på en eventuel aktienedtur. Her kan du læse mere om det seneste træk i hans investorstrategi. 

Siden aktiemarkedet skrabede bunden tilbage i foråret 2009, er aktierne steget med mere end 300%. Men der er ingen naturlov, der dikterer, at den stigning vil fortsætte.

Warren Buffett forventer i hvert fald, at aktiemarkedet kommer til at styrtdykke, og derfor har han allerede nu trukket hele 700 mia. kr. ud af markedet for at kunne geninvestere efter en korrektion af aktiemarkedet.

Der er tegn på krise

Når Buffett vurderer, at markedet står over for en snarlig korrektion, er det blandt andet fordi, han ser på forholdet mellem aktiekurserne og det amerikanske BNP's udvikling.

Den samlede markedsværdi af aktieindekset Wilshire 5000 og bruttonationalproduktet, mener han, er den bedste måling på, hvor markedet står. Denne indikator bør være under 90% af BNP, men ligger lige nu over 130%.

Derudover kan man også kigge på Shillers PE Ratio, som viser, hvad virksomhedernes aktiekurs er i forhold til, hvor meget de tjener pr. aktie. Ved en gennemsnitlig værdisætning ligger denne indikator på 16, mens den lige nu er på over 30. Det er kun sket to gange før: I 1929 lige før Depressionen og under it-boblen.

Solenergi som modvægt til aktier

En måde at modstå en krise på aktiemarkedet er ved at investere i konjunkturuafhængige alternativer med lav risiko. På den baggrund har Warren Buffett placeret enorme beløb i vedvarende energi, især solenergi. Et af projekterne er en amerikansk solcellepark, der er den største, verden hidtil har set.

På det europæiske marked er solceller også en attraktiv investeringscase. Casen er bygget op omkring salg af strøm, der afsættes på 20-årige kontrakter til faste tariffer garanteret af national lovgivning og yderligere bakket op af EU lovgivning.

På den måde ved man som investor, hvad man får for den strøm, der bliver produceret, og som afhænger af, hvor meget solen skinner og ikke udviklingen på aktiemarkedet. På den måde er investeringer i solcelleprojekter en oplagt mulighed, når der er uro på aktiemarkedet.

Også for mindre og mellemstore investorer

Hvis du ønsker at investere for mindre beløb ud af dine selskabsmidler eller private midler, er det vanskeligt at efterligne Warren Buffett og andre store aktører, der på egen hånd kan opkøbe hele projekter inden for eksempelvis vind- og solenergi. I stedet kan du foretage mindre investeringer gennem en investeringspartner som Obton.

Hos Obton kan du investere i solcelle- og vindmølleprojekter fra 750.000 kr. og opefter. Det giver dig som investor adgang til de samme fremtidssikrede afkast, som Warren Buffett og andre storinvestorer får. Du opnår samtidig en risikospredning i dine investeringer, hvis du i forvejen har en portefølje, der består af konjunkturfølsomme aktier og obligationer.

Solenergi tager førertrøjen i udbygningen af vedvarende energi i Europa

Ny rapport fra den europæiske energitænketank Ember viser, at udbygningen af solenergi går sin sejrsgang over hele Europa.

Brugte solcellemoduler sælges videre eller sendes til genanvendelse

Når Obton bortskaffer brugte solcellemoduler, sendes de defekte til genanvendelse, mens resten sælges videre.

Solenergi står for den største årlige stigning nogensinde, viser ny IEA-rapport

Den samlede kapacitet af nyinstalleret solenergi kommer til at slå alle rekorder i 2023 og 2024.

IEA: Solenergi i eksplosiv vækst – tendensen vil fortsætte

I 2022 har udviklingen af solenergi taget ekstra fart på grund af den globale energikrise. Det lover godt for den grønne omstilling, vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA) i en ny rapport.