IEA: Solenergi i eksplosiv vækst – tendensen vil fortsætte

I 2022 har udviklingen af solenergi taget ekstra fart på grund af den globale energikrise. Det lover godt for den grønne omstilling, vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA) i en ny rapport.

Frem mod 2050 vil den samlede mængde af solenergi i verden blive mangedoblet. Det viser de seneste prognoser i rapporten World Energy Outlook 2022, som IEA udgav i oktober.

I 2022 har udviklingen fået et yderlige skub fremad, som er udløst af krigen i Ukraine. Krigen har nemlig skabt en ny og dybere politisk erkendelse af, at der er behov for markante og langvarige ændringer, som kan skabe mere bæredygtige og sikre energiforsyninger verden over.

Samtidig konkluderer IEA i rapporten, at den nuværende energikrise kan blive et decideret vendepunkt i den grønne omstilling, hvis der også kommer reel handling bag de politiske ord og hensigtserklæringer.

Løsninger og barrierer
Løsningerne er tilgængelige, og privat kapital er parat til at finansiere meget mere vedvarende energi. Udfordringen er til gengæld at fjerne barriererne for udbredelse af vedvarende energi og frigøre dets fulde potentiale. Det kræver blandt andet en stærkere forsyningskæde, massive udbygninger af elnettene, effektive lagringsteknologier og lovgivning, der gør det lettere og hurtigere at etablere nye energianlæg, fremgår det af rapporten. 

------

Figuren herunder viser forventningerne til den globale, installerede kapacitet indenfor forskellige energikilder fra 2010 til 2025. Solenergi ligger på en klar førsteplads efterfulgt af vindenergi på andenpladsen. Kilde: World Energy Outlook 2022. 

Fakta om IEA:
IEA er en organisation bestående af 29 medlemslande, der arbejder for udbredelsen af vedvarende energi. Danmark har været medlem siden 1974, hvor organisationen blev stiftet.

Læs World Energy Outlook 2022 her

 

 

 

 

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.

Eksplosiv vækst i solenergi kræver hurtig udrulning af lagringsteknologi

Nye tal viser, at EU-landene installerer ny solkapacitet hurtigere end nogensinde før. Men det kræver samtidig langt mere lagringskapacitet for at udnytte den producerede energi optimalt, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.