Fra dyre solceller i rummet til en af de billigste energikilder på jorden

I 1960’erne blev solceller en fast bestanddel af satellitter i rummet, og cirka 10 år senere kom teknologien ned på jorden. Siden da er priserne raslet ned, og kapaciteten er eksploderet over hele jordkloden. Bliv klogere på solcelleteknologien historiske fremmarch her.  

Solcelleteknologiens udvikling gennem de seneste fire årtier er virkelig bemærkelsesværdig. Det fremgår af indlægget Cheap renewables growth på den internationale research platform ”Our World In Data”, som forskere fra University of Oxford står bag.

Deres historiske gennemgang starter i 1960’erne, hvor ​​solcellerne blev en fast bestanddel af satellitter. Det gjorde de, fordi solcellerne var den eneste pålidelige og stabile energikilde til rådighed i rummet.   

I takt med, at solcellerne blev anvendt mere og mere i rummet, faldt prisen på solcellerne langsomt, men støt. På grund af de faldende priser kom teknologien fra rummet og ned på jorden.

I 1970’erne blev de første jordbaserede anlæg opført på fjerntliggende steder, hvor det var dyrt og besværligt at blive koblet på det almindelige elnet. Fx til fyrtårne og øde jernbaneovergange, som også er ekstremt afhængige af en pålidelig strømforsyning.

Det var samtidig i kølvandet på oliekrisen i 1970’erne, at mange lande startede med at interessere sig for vedvarende energikilder, som et supplement til deres ”sorte” energiforsyning. I forhold til verdens energibehov var solenergi dog stadig for dyrt, og derfor var kapaciteten forsat meget lille.

Kapacitet og pris følges ad

Som årene er gået, er den installerede kapacitet er steget eksplosivt, og priserne på solcellemodulerne er faldet tilsvarende.

Faktisk er et solcellemodul faldet med 99,6 pct. på 45 år.

Udviklingen fremgår tydeligt af nedenstående figur.  Ifølge forskerne fra Oxford University skyldes det kontinuerlige prisfald på solceller, at der er sket et utal af forbedringer på tværs af en stor kollektiv proces.

De mest afgørende forbedringer i forhold til er:

  • 15 store og meget effektive fabrikker producerer alle de solceller, der er på det globale marked i dag
  • Innovation og udvikling øger solcellernes effektivitet og levetid markant
  • Tekniske fremskridt forbedrer selve produktionen af solcellerne og gør den billigere
  • Minedrift og forarbejdning af råmaterialerne øges i skala og bliver billigere
  • Operationel erfaring akkumuleres
  • Markedskonkurrence sikrer, at solcellepriserne på holdes nede


Læs indlægget fra Our World in Data her

Grøn investering - ren win-win for klimaet og investoren

Investeringer i grønne løsninger og bæredygtighed betaler sig. Investoren får en fornuftig risikospredning og er sikret et godt, stabilt afkast. Samtidig er grønne investeringer med til at afhjælpe klimaproblemer.

Bæredygtighed i fokus hos Obton

Hos Obton arbejder vi med ansvarlige investeringer og integration af ESG-forhold på tværs af hele vores forretning. Læs mere i vores nye Bæredygtighedsrapport.

Søg investerings-ly i solenergi

Er du nervøs for de store udsving på aktiemarkederne? Med en investering i solenergi kan du risikojustere din samlede investeringsportefølje.

Fuld fart på solenergien – kapaciteten stiger med rekordfart verden over

I 2020 bestod 91 procent af nyinstalleret vedvarende energi af sol- og vindenergi. Det viser nye tal fra Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi IRENA.