Udfordrende 2023 for Obton – vækstplaner er dog uforandrede

Obton mødte flere benspænd i 2023, der bød på underskud og tilbagegang i omsætningen. Men de strategiske ambitioner for fremtiden fastholdes.  

Hos Obton har vi netop offentliggjort vores årsregnskab for 2023, der viser et driftsresultat på 82 mio. kr. og et underskud på -25,4 mio. kr. efter skat. Samtidig faldt omsætningen med omkring 100 mio. kroner til lige knap 1 mia. kr.

”2023 var på mange punkter et svært år inden for salg af investeringer samt finansiering og udvikling af vedvarende energiprojekter. Vi – og mange andre aktører i branchen – mødte udfordringer på grund af et højt renteniveau, øgede likviditetsbindinger og pres på forsyningskæder. For os gik det især hårdt udover vores italienske revamping-aktiviteter, hvilket medførte en nedskrivning i omegnen af 200 mio. kr. Derfor kommer vi til at se tilbage på 2023 som et år, hvor den kraftige vækst, vi har haft i mange år, blev sat lidt på hold,” siger CEO i Obton, Anders Marcus og fortsætter:   

”Da det samlede resultat i 2023 desværre er lavere, end vi havde forventet, er vi allerede nu i fuld gang med at tilpasse vores forretningsmodel ved blandt andet at udvide vores salgskanaler og forretningsområder. Målet er at forbedre vores indtjeningsmuligheder, samtidig med at vi reducerer risiciene i årene fremover,” påpeger han. 

Masser af tro på fremtiden

Trods et vanskeligt marked er Obtons ambitioner om vækst uforandrede, lyder meldingen fra Anders Marcus.  

”Vi oplevede stor vækst på storage-området i Tyskland, hvor vi på ganske kort tid har opnået en førende position blandt de tre største aktører. Det har blandt andet resulteret i, at vi har indkøbt et af Europas største batteriprojekter til vores aktuelle batterifond Obton Scale.

Vi er også i fuld gang på det japanske marked med både indkøb af solprojekter i drift samt opbygning af en større pipeline af projekter til overtagelse i de kommende år. Vores satsning på greenfield development har også båret frugt, idet vores projektpipeline er vokset med 1 GW alene i 2023,” siger direktøren. 

Internationalisering fortsætter

Anders Marcus er ikke i tvivl om, at væksten kommer tilbage, og at verden har brug for mere grøn energi.

”Selvom vi har oplevet modgang i 2023, fortsætter vi med at geare vores organisation til at kunne drifte markant flere energianlæg i de kommende år. Det betyder, at vi ufortrødent følger vores internationaliseringsstrategi med tilstedeværelse af lokale ansatte og kontorer på alle vores primære markeder,” slutter Anders Marcus.

 

Obtons første danske solcellepark får grønt lys af Skanderborg Kommune

Byrådet i Skanderborg Kommune har netop godkendt etableringen af Østerskov Solenergipark mellem Låsby og Galten. Solcelleparken er en vigtig milepæl for Obton A/S, der har flere danske solprojekter på vej.

Obton-investorer bliver medejere af et af Europas største batteriprojekter

Battery Storage er i øjeblikket en meget eftertragtet investeringsmulighed blandt danske investorer.

Obton vinder tarif til to nye solprojekter i Irland

Obton er netop blevet tildelt kontrakter på to solprojekter via den irske støtteordning Renewable Electric Support Scheme (RESS 3).

Obton rykker ind på det svenske solmarked

Sammen med en stærk, svensk partner har Obton netop sikret sig rettighederne til at opføre sin første solcellepark i Sverige. Samarbejdsaftale om flere energiprojekter er på plads.