Stærkt 2019-resultat for Obton

Stor interesse for investering i solenergi fører igen i år Obton til rekordregnskab.

Igen i år kan Obton præsentere et tilfredsstillende resultat. Et netop offentliggjort årsregnskab for 2019 viser et overskud før skat på DKK 159 mio. Det er en stigning på DKK 88 mio. siden 2018.

”For mange får det større og større betydning, at deres investeringer støtter op om klimaet. Afkastet er stadig vigtigt, men det er det aftryk, man sætter, også. Det har betydet, at endnu flere investorer har valgt Obton som deres investeringspartner – og har dermed givet os mulighed for at udvide vores antal af solcelleparker betydeligt,” fortæller Obtons CEO, Anders Marcus.

Blandt andet blev 2019 året, hvor Obton udviklede en solcellepark i Canada – og i samme omgang indgik Canadas største private strømprisaftale (en power purchase agreement) nogensinde. En aftale, som sikrer, at det canadiske energiselskab TC Energy aftager størstedelen af strømmen de næste otte år frem. Obton har sidenhen solgt halvdelen af parken videre til den canadiske kapitalforvalter Capstone Infrastructure Corporation.

Med købet udvider Capstone Infrastructure Corporation deres fokus på bæredygtige investeringer – og Obton får samtidig en stærk partner bag den 170 megawatt store solcellepark, som efter opførelsen bliver Canadas største.

”Vi oplever flere og flere henvendelser fra kapitalforvaltere, der grundet øget interesse fra deres kunder, leder efter bæredygtige investeringscases. Derfor kommer vi helt sikkert til at opleve flere samarbejder som det canadiske i fremtiden, hvilket bestemt er glædeligt. Jo større volumen vi sammen får, jo mere positiv forandring kan vi skabe sammen,” siger Anders Marcus.

Store forventninger til nye markeder

Europa er fortsat et stort marked for Obton, og igen i år blev antallet af solcelleparker udvidet i Holland, Frankrig og Tyskland. Af nye markeder nævner Anders Marcus foruden Canada Australien, Polen og Irland – alle lande, som Obton forventer sig meget af.

”Globalt ser vi et meget stort behov for grøn energiomstilling, og derfor ser vi solcelleparker skyde frem i rigtig mange lande. Den udvikling kommer uden tvivl til at fortsætte i årene fremover. ”

2019 blev også året, hvor Obton præsenterede sin nyeste solfond ”Impact”, som skal rumme investeringer i solcelleparker for DKK 12 mia. Projektet henvender sig til professionelle og semiprofessionelle investorer og får en forventet egenkapital på DKK 3 mia.

Men også almindelige ikke-formuende danskere får snart mulighed for at investere grønt igennem Obton.

”Vi kommer meget snart til at lancere en online investeringsplatform ”Crowdton”, der henvender sig til danskere med ønske om at investere klimavenligt for et langt mindre beløb, end vi tilbyder i vores andre projekter. Det kan for eksempel være noget af børneopsparingen, man gerne vil have til at vokse, samtidigt med den gør en positiv forskel for klimaet. Det glæder vi os til at fortælle meget mere om senere i år,” siger Anders Marcus og fortsætter:

”Investering i alternativer er et område i vækst, og med et stadigt mere ustabilt aktiemarked tror vi på, at der fortsat er gode udviklingsmuligheder inden for området. Det er vi i fuld gang med at afsøge, og vi har store forventninger til, at også 2020 bliver et tilfredsstillende år.”

Verdenssamfund præget af coronakrisen

Præsentationen af årsregnskabet sker på et tidspunkt, hvor verdenssamfundet i den grad er præget af coronakrisen. Og selvom krisen ikke har påvirket 2019 regnskabet, er situationen naturligvis noget, virksomheden må forholde sig til, lyder det fra Anders Marcus.

”Aktuelt oplever vi som mange andre virksomheder udfordringer ved at få hverdagen til at fungere optimalt. Vi arbejder alle hjemmefra og kommunikerer i høj grad online, både med vores medarbejdere og investorer. Det er naturligvis ikke det samme som at sidde ansigt til ansigt, men det fungerer. Som virksomhed har vi et ansvar for at støtte op om myndighedernes tiltag – og det gør vi gerne.”

Samtidig viser krisen med stor tydelighed, hvor følsomt aktiemarkedet er.

”Vi tror på, at vi efter corona kommer til at se en endnu større interesse for alternative investeringer. Et ustabilt aktiemarked vil få endnu flere til at prioritere risikospredning i deres investeringsporteføljer. Her er en investering i solenergi et godt valg,” siger Anders Marcus. 

Obton vinder tarif til to nye solprojekter i Irland

Obton er netop blevet tildelt kontrakter på to solprojekter via den irske støtteordning Renewable Electric Support Scheme (RESS 3).

Obton rykker ind på det svenske solmarked

Sammen med en stærk, svensk partner har Obton netop sikret sig rettighederne til at opføre sin første solcellepark i Sverige. Samarbejdsaftale om flere energiprojekter er på plads.

Solenergi: Derfor satser Obton kun på markanlæg i Danmark

Hos Obton har vi indtil videre valgt kun at fokusere på markanlæg, da det er her, vi får mest grøn energi målt i forhold til indsatsen.

Obton lancerer ny mixfond

Ny mixfond giver investorer adgang til afkast fra udvikling og salg af rettigheder til energiprojekter.