Rekordmeget solenergi produceret under corona-nedlukning

Den globale CO2-udledning og luftforurening er reduceret betragteligt under corona-nedlukningen. Nu viser det sig samtidig, at den renere luft potentielt har optimeret solens evne til at producere energi fra solceller.


Der er ikke meget godt at sige om COVID-19. Én af de få positive effekter af pandemien er dog den forbedring af luftkvaliteten, som virussen kan have ført med sig.

Lukkede arbejdspladser, færre biler på vejene og stribevis af parkerede fly på landingsbanerne har forandret forbrugsmønstre verden over, og det kan ses på CO2-udledningen.

I en undersøgelse fra det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change har en gruppe forskere undersøgt CO2-udledningen i 69 lande.

Rapporten viser, at den daglige udledning i starten af april faldt med hele 17% sammenlignet med de gennemsnitlige niveauer i 2019.

Hvis prognosen holder, vil den globale udledning ved årsskiftet være faldet med op til 7%, vurderer undersøgelsen. Det svarer til det største fald siden Anden Verdenskrig.

Solen skinner bedre under nedlukning

Noget tyder på, at reduktionen i luftforureningen også har givet solens stråler bedre betingelser for at nå jorden. I hvert fald har den skyfri himmel over Centraleuropa hjulpet solcelleparker til at producere rekordmængder strøm de seneste måneder, fortæller Director of Company Management i Obton A/S, Knud Erik Keller:

”Solceller producerer bedst, når de bliver udsat for direkte sollys. Når hverken skyer eller andre barrierer optræder, giver det naturligvis optimale forhold for produktionen. Det har vi også kunnet aflæse på vores tal. I april og maj har vores solcelleparker produceret 129.977 MWh. Det er 13,35% over budget mod sidste års 0,67% i samme periode”.

Rekordproduktion i Tyskland

Selv om vi ikke har data på, hvorvidt det er selve coronakrisen, der har haft indflydelse på produktionen i solcelleparkerne, så tydeliggør eksempler fra Tyskland også, hvordan der er blevet slået rekorder den seneste tid.

Her leverede Obtons anlæg i april 30% over budget, og ifølge en artikel fra Time Magazine producerede tyske solceller samlet 32.227 megawatt den 20. april. Det svarer til, at de den dag genererede 40% af landets strøm.

Et højt tal sammenlignet med de 22% fra kul og naturgas, og et vigtigt bidrag til Tysklands mål om, at grøn energi skal udgøre 80% af energiforbruget i 2038.

 

Kilder:

Nature Climate Change: Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement
Times: Germany, with skies cleared by coronavirus lockdown, produces record solar power

Obton overtager fire energispecialister fra konsulentfirmaet Brinckmann

Obton A/S satser på udvikling af solcelleparker i Danmark og ansætter derfor fire nye specialister på området.

Obton ansætter direktør for partnerskabsaftaler

Jens Kronvold Sørensen er startet i en nyoprettet stilling, hvor han skal stå i spidsen for at etablere en ny distributionskanal for solinvesteringer via partnerskabsaftaler i ind- og udland.

Obton leverer endnu et rekordregnskab

Obtons årsregnskab for 2021 endte med et overskud på 272 mio. kr. før skat. Et resultat, der i høj grad understreger solenergi som en attraktiv investeringsmulighed for danske investorer.

Obton i giganthandel - køber italienske solcelleanlæg for 4 mia. kr.

Handlen er vores største til dato og bringer os op i en helt ny liga i solbranchen,” fortæller CEO Anders Marcus.