Obton vinder i stor fransk solauktion: To nye projekter på vej

Obton har i en stor auktionsrunde vundet yderligere to projekter i det buldrende franske solenergimarked. Obton har dermed 20MW i køreklare projekter, hvilket dog blegner i forhold til selskabets pipeline, hvor det femdobbelte ligger klar til kommende franske udbud.

Mens forårstemperaturerne kun langsomt kryber opad, er solmarkedet i Frankrig brandvarmt. I en netop overstået stor auktionsrunde, løb Obtons franske datterselskab, Coruscant Develloppement, med to vundne projekter.

Dermed er Obton i fuld gang med at levere på selskabets franske ambitioner, som blev kickstartet i 2017 med købet af netop Coruscant Develloppement. Med de to vundne projekter – på henholdsvis 2,24 MWp og lige i underkanten af 1MWp – har Obton projekter på i alt 23 MWp undervejs i Frankrig, hvoraf størsteparten forventes at blive færdigbygget i løbet af 2019. Samlet set har Obton en aktivsum af franske solcelleparker på godt 150 MWp, hvilket placerer virksomheden i top 15 af de største solinvestorer i Frankrig.

Obtons franske målsætninger ligger dog et stykke over de nuværende 23 MWp, forklarer adm. direktør Anders Marcus.

- I forhold til, at vi først rigtig engagerede os i det franske marked i 2017 med købet af Coruscant, er vi tilfredse med de 23 MWp. Men ser vi på pipelinen for det næste halvandet år, har vi projekter på i alt 100 MWp klar eller undervejs, som vi kommer til at byde ind med i de kommende franske udbud.

Samlet set forventer Obton at investere omkring DKK 200 mio. i franske solcelleparker, der skal opføres i de kommende år.

Ambitiøse franske mål

I Frankrig har man planer om at udfase landets kulkraftværker inden 2022, hvorefter atomkraft skal fungere som overgangskilde, mens vedvarende energikilder som sol og vind modnes og efterhånden kan tage over. Faktisk er det landets mål mere end at fordoble produktionen af vedvarende energi inden 2028 – fra 48,6 GW i 2017 til 113 GW i 2028.

Den franske regering har, blandt andet sammen med det statskontrollerede energiselskab Electricité de France (EDF), givet udtryk for ambitiøse målsætninger i forhold til graden af solenergi i den franske forsyning. Efter planen skal de 7,7 GW, som landet rådede over i 2017, efter planen vokse til 40 GW – altså mere end det femdobbelte – i 2028. Det betyder, at man årligt skal udbygge kapaciteten med 2-3 GW.

Projekterne udbydes i mindre auktionsrunder hvert halve år. I den seneste udbudsrunde var puljen på i alt 500MW, som blev fordelt mellem 118 projekter, hvoraf Obton altså råder over to.

Obtons franske arm, Coruscant Develloppement, har specialiseret sig inden for segmentet carports, som dækker over opførelsen af parkeringsanlæg med solanlæg ovenpå. I Frankrig oplever man generelt stor interesse fra både private og offentlige aktører, der står med et konkret behov for parkeringsanlæg, men samtidig kan se fordelen ved at kombinere anlægsprojektet med en energiinvestering.

Stort potentiale for Obton i Frankrig

Hvor stor en del af den 100 MWp store pipeline, der udmønter sig i vundne projekter, er svært at spå om, men Anders Marcus er optimistisk, da Coruscant og Obton generelt har et stærkt produkt.

- Projekterne i Frankrig vindes på, hvem der har den bedste pris. Der har vi generelt en god konverteringsrate fra udbud til vundet projekt, da vi kommer med et konkurrencedygtigt setup og priser, forklarer Anders Marcus og understreger, at den største udfordring faktisk skal findes et andet sted i udviklingskæden.

- Den største udfordring i Frankrig er faktisk den bureaukratiske. Altså at få hentet alle de tilladelser hjem fra staten og lave endelige aftaler med eventuelle lodsejere, hvor projektet skal opføres – altså selve udviklingsfasen. Har vi først de praktiske ting på plads, så har vi rigtig gode chancer for at vinde udbuddet, understreger han.

 

Fakta: Obtons franske projekter
  • Det største af de nyvundne projekter i Frankrig er på 2,24 MWp og befinder sig i det franske departement (område) Bouches-du-Rhône, som rummer godt 2 mio. indbyggere og administreres fra Marseille.
  • Det andet projekt har en kapacitet på 0,99 MWp og befinder sig i departementet Vendeé, tæt ved Nantes, som rummer små 540.000 indbyggere.
  • Obtons franske datterselskab Coruscant Develloppement råder på nuværende tidspunkt over solprojekter svarende til 23 MWp. Derudover har man projekter i pipeline på i alt 100 MWp.
  • Projekterne er af typen Carports, som dækker over et større udviklingsprojekt, hvor Coruscant står for at indhente tilladelser og opføre parkeringshuse og -anlæg med tilhørende solanlæg.

Obton overtager japansk soludvikler og projektportefølje i milliardhandel

Obton A/S investerer massivt i Japan i disse år, og den strategi har senest ført til et opkøb af den japanske virksomhed BCPG, der arbejder med udvikling og drift af vedvarende energiprojekter.

Obton A/S køber japansk solportefølje på 117 MW sammen med GSSG Solar

Opkøbet bringer Obton A/S op blandt de 10 største operatører indenfor drift af solcelleparker i Japan.

Obton A/S indgår kontrakt med førende leverandør af energilagringsanlæg

Obton A/S har netop underskrevet sin første kontrakt med Trina Storage, der er en førende global leverandør af energilagringssystemer.

Obtons første danske solcellepark får grønt lys af Skanderborg Kommune

Byrådet i Skanderborg Kommune har netop godkendt etableringen af Østerskov Solenergipark mellem Låsby og Galten. Solcelleparken er en vigtig milepæl for Obton A/S, der har flere danske solprojekter på vej.