Obton indgår rekordstor rammeaftale om udvikling af tyske batteriparker

Obton og den tyske udvikler af battery storage-projekter Kyon Energy har indgået en rammeaftale, der skal sikre opførelsen af store batteriparker med en samlet lagringskapacitet på 600 MW i Tyskland over de næste tre år. Det er lagerkapacitet, som vil øge fleksibiliteten i det tyske elnet markant.

Ifølge Torsten Lauritsen, der er Head of Energy Storage hos Obton, er det den hidtil største rammeaftale i Europa indenfor batteriparker mellem en projektudvikler og en investor som Obton.

”Den forventede investering kommer til at runde flere milliarder kroner. Den vil være et vigtigt bidrag til udviklingen af den tyske energiinfrastruktur, hvilket er afgørende for, at den grønne omstilling kan blive en succes. Derfor er vi også meget stolte over aftalen,” siger Torsten Lauritsen.

Rollefordelingen er på plads

Kyon Energy er specialister i greenfield udvikling af batteri storage-projekter i Tyskland, og de skal derfor stå for projektplanlægning, sikring af jordleje, byggeproces og nettilslutningsaftaler lokalt.

I fællesskab med Obton håndteres alle kontrakter og udvikling af forretningsmodellen, og derudover supplerer Obton med blandt andet med finansieringen af ​​projekterne og skal efterfølgende stå for den løbende drift af ​​de færdige batteriparker. Osborne Clarke har fungeret som juridisk rådgiver for Obton i forhandlingen af ​​rammeaftalen.

Det første projekt indenfor rammeaftalen har allerede nået ready-to-build stadiet. Det drejer sig om en batteripark med en kapacitet på 15,8 MW og på 32 MWh i den tyske delstart Sachsen-Anhalt.

Tidligere har Kyon Energy og Obton idriftsat to andre batteriprojekter i Bad Düben og Elsteraue på i alt 27,6 MW og 32,4 MWh.

Battery storage sikrer fleksibilitet

Store batteriparker spiller en stadig større rolle i energiomstillingen og giver fleksibilitet til elnettet. Batterierne kompenserer nemlig for udsvingene i produktionen af strøm fra vedvarende energi, de lagrer den overskydende strøm i en periode, og leverer det herefter videre til elnettet på et senere tidspunkt, hvor efterspørgslen er der, og det er rentabelt.

Det tyske energiforskningsinstitut Fraunhofer ISE estimerer, at efterspørgslen efter batterilagring i Tyskland i 2030 vil nå over 100 GW. Indtil videre er der kun dækket ca. 1 GW, hvilket viser et kæmpe vækstpotentiale i Tyskland.


Om Kyon Energy:

Kyon Energy er blandt markedslederne i Tyskland indenfor projektudvikling af storskala batterilagringssystemer. Virksomheden har udviklet og solgt 121 MW batterilagringssystemer i 2022 og har en nuværende projektpipeline på over 3 GW.

Obton vinder tarif til to nye solprojekter i Irland

Obton er netop blevet tildelt kontrakter på to solprojekter via den irske støtteordning Renewable Electric Support Scheme (RESS 3).

Obton rykker ind på det svenske solmarked

Sammen med en stærk, svensk partner har Obton netop sikret sig rettighederne til at opføre sin første solcellepark i Sverige. Samarbejdsaftale om flere energiprojekter er på plads.

Solenergi: Derfor satser Obton kun på markanlæg i Danmark

Hos Obton har vi indtil videre valgt kun at fokusere på markanlæg, da det er her, vi får mest grøn energi målt i forhold til indsatsen.

Obton lancerer ny mixfond

Ny mixfond giver investorer adgang til afkast fra udvikling og salg af rettigheder til energiprojekter.