‹ TilbageObton Solskin

Sommervejret en blandet fornøjelse for danske solcelleejere

Sommeren 2014 har været både varm og solrig i Danmark, og adskillige varmerekorder er blevet slået i juli måned. Men mens en høj solindstråling er gunstig for produktionen af solenergi, har varme temperaturer derimod en negativ effekt på solcellernes effektivitet, og det danske sommervejr i 2014 har derfor været en blandet fornøjelse for de danske solcelleejere.

Sommervarme ikke kun en god ting

Danskerne har i juli måned i år kunnet nyde godt af høj sol og varme sommerdage, og det flotte vejr har bl.a. sat rekord med 15,5 sommerdøgn i juli måned (dvs. dage, hvor temperaturen er oversteget 25 grader). 

Men for ejere af danske solcelleanlæg er varmen ikke kun en god ting. Når temperaturen er høj, bliver materialerne i solcelleanlæggene nemlig ligeledes opvarmet, og dette medfører en lavere spænding i solcelleanlæggene end i måneder med lavere temperaturer. Derfor er solrige forårsmåneder ofte mere gunstige for energiproduktionen end de egentlige sommermåneder.

 

Læs mere om juli måneds vejr-rekorder her

 

Solrig måned sikrer god energiproduktion

Men juli måned har også budt på masser af sol – og dét er til gengæld rigtigt godt for produktionen af solenergi.
I juli måned var solindstrålingen ifølge DMI hele 19% højere end normalen (dvs. gennemsnitligt antal solskinstimer i perioden 2001-2010), svarende til 45 timers sol mere end den gennemsnitlige juli måned.
Antallet af solskinstimer er naturligvis helt afgørende for produktionen af solenergi, og de danske solceller har derfor produceret godt i juli måned: 3,5% af det samlede energiforbrug i Danmark blev i juli måned dækket af solenergi, men i perioder var tallet helt oppe over 10%. Højest var det den 19. juli, hvor det imellem kl. 14 og 15 var hele 13,7% af det samlede energiforbrug, der blev dækket af energi fra de danske solcelleanlæg.
Rekorden er dog stadig fra maj i år, hvor de danske solceller ved middagstid den 30. maj peakede med en produktion på 485 MW.


Klik her for at se mere om tallene

 

Solen halter dog stadig efter i Danmark

De danske vindmøller dækker dog fortsat en langt større andel af danskernes energiforbrug end solcellerne – til sammenligning er rekorden for vindenergi nemlig på 57,4% af det samlede energiforbrug; en rekord der blev sat i december måned sidste år.
Hvorvidt den øgede andel af energi fra solcellerne erstatter de traditionelle energiformer eller andre vedvarende energiformer som eksempelvis vind, fremgår dog ikke af tallene fra Energinet.
Der er desuden stadig langt fra de danske tal og til eksempelvis Tyskland; her blev rekorden sat den 9. juni i år, hvor hele 50,6% af landets samlede energiforbrug blev dækket af solenergi.