Hold din investeringspo­r­te­føl­je sta­bil med solenergi

Solenergi er tæt på at være én af de mest stabile investeringer, man kan gøre sig. Også i krisetider. Det viser erfaringerne efter knap to år med corona.


Næsten alt ramlede kort inde i 2020, da det gik op for hele verden, at coronavirus ikke blot var et lokalt udbrud, men derimod på vej mod at blive én af moderne tids største og eneste pandemier. Med krise kommer panik, og det slipper økonomier og aktiemarkeder sjældent for at blive påvirket af.

Efter en god og optimistisk periode for hele det grønne og bæredygtige investeringsmarked, og troen på, at det endelig var kommet for at blive og tilmed en stor del af fremtiden, så måtte en del af disse også pludselig se sig overmandet af den globale tilstand.

”I 2020 gik det op for folk, at de grønne aktier og investeringer er kommet for at blive og det væltede frem med selskaber, der måske først har overskud om 3-5 år, men som har en teknologi inden for hydrogen eller carbon capture, sol og vind osv.,” forklarer Peter Holt, der er Portfolio Manager i investeringsselskabet C-Worldwide.

Men boomet gik for stærkt, også uagtet den krise, der lurede lige rundt om hjørnet, mener han.

”Der er ikke sket noget med virksomhedernes grønne teknologier, der retfærdiggør, at det ikke dur. Det er bare gået for stærkt i 2020. Hvis der opstår usikkerhed omkring, om renterne skulle begynde at stige, så får alle virksomheder, der først har potentiel stor indtjening om fem år, sine besværligheder i en DCF-model (Discounted Cash Flow, red.),” siger Peter Holt.

En naturligt god position for sol

Men en teknologi, der allerede har stor berettigelse, er solenergi. Og investeringer i dette har ikke været offer for global panik på samme måde som meget andet. Sådan lyder meldingen fra Frank Eilersen, der er investeringschef og partner i Obton.

”En krise som eksempelvis en pandemi sætter typisk visse investeringer i gang, og der bliver lempet lidt på penge- og finanspolitik, så man har set en stor velvilje mod at pumpe penge ud i samfundet til investeringer i infrastruktur, som f.eks. sol,” forklarer han og uddyber:

”Der er vi naturligt positioneret godt i Obton. Grunden til vores investeringers store stabilitet er, at vi sikrer vores cashflow 20 år ud i fremtiden. Det giver stor prognosesikkerhed. Det var det, jeg så, der gik galt ved andre investeringer – folk blev bange under corona, fordi hvad ville fremtiden nu byde på. Man blev usikker på det fremtidige cashflow.”


Frank Eilersen er investeringschef og partner i Obton. Ifølge ham minder investeringen i Obtons projekter meget om en obligation, hvor man kender sit fremtidige cashflow. 

Strukturen afgør stabiliteten

Obton udbyder investeringer i solcelleparker verden over. Og det er særligt strukturen omkring disse investeringer, der gør, at deres stabilitet er svær at slå ud af kurs.

”Når vi køber en solpark, så låser vi vores indtægter fast 20 år ud i fremtiden. Så sælger vi strømmen til en fast aftalt pris. Og samtidig har vi låst vores udgifter fast, selvom verden stort set falder sammen. Hvis du sidder med en biograf eller en øl-aktie, så ved de jo ikke hvor mange øl, der skal sælges om 1, 2, 3 år. Den store stabilitet er den største forskel. Den er helt unik,” siger Frank Eilersen.

Men det er ikke blot solenergi i sig selv, der udgør stabiliteten – det er nærmere strukturen omkring den, pointerer han.

”Man opnår ikke stabiliteten længere inde i værdikæden. Hvis man eksempelvis køber en af de fabrikker, der laver solcellemodulerne, så ved man stadig ikke, hvor mange moduler, de kan sælge 1-5 år ud i fremtiden. Så der går du ud og køber en højere betaværdi – en højere standardafvigelse,” siger Frank Eilersen.

En vigtig aktivklasse til porteføljen

Og Obtons historik taler for sig selv. Vist er det langsigtede investeringsprojekter, men kigger man på tallene, så er de overbevisende grønne gennem det seneste årti.

”Kigger jeg på vores portefølje fra 2009 og til nu, som er på knap 20 milliarder, så har vi en afvigelse på alle de år på 0,43 pct. på solindstråling. Alle andre indtægter og udgifter har vi stort set låst fast 20 år ud i fremtiden. Så man kan sige, sådan en investering minder på mange områder mere om en ganske almindelig obligation, hvor man kender sit fremtidige cashflow,” siger Frank Eilersen.

Derfor er investeringen i solenergi også en god måde at risikosprede og diversificere sin portefølje på tværs.

”Man får en aktivklasse, der ikke svinger med de øvrige konjunkturer. Eksempelvis ejendomme, aktier og obligationer svinger lidt i samme takt og er meget påvirket af bl.a. renteniveauer,” siger Frank Eilersen.

 

Fordele ved investering i solenergi:
  • Produktionen af strøm afhænger af solindstrålingen, som er yderst stabil
  • Strømpriser og afsætningsaftaler er låst fast i op til 20 år
  • Obton har mere end 10 års erfaring med opførelse og drift af solcelleparker
  • Investeringskonceptet er gennemtestet og leverer bedre end budgetteret til investorerne
  • Obton drifter solcelleparker i mange lande, hvilket sikrer sund risikospredning

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.

Eksplosiv vækst i solenergi kræver hurtig udrulning af lagringsteknologi

Nye tal viser, at EU-landene installerer ny solkapacitet hurtigere end nogensinde før. Men det kræver samtidig langt mere lagringskapacitet for at udnytte den producerede energi optimalt, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.