Sådan undgår du at falde i greenwashing-fælden

Hvornår er en investering reelt grøn, og hvordan spotter man som investor greenwashing? Der er både økonomiske og miljømæssige grunde til at investere i bæredygtige virksomheder, men man skal se sig godt for.


Bilerne kørte længere og længere på literen og udledte færre og færre skadelige stoffer. På alle måder en god historie.

Tyske Volkswagen undlod da heller ikke i reklamer at gøre opmærksom på, hvor positivt udledningen af miljøskadelige stoffer havde udviklet sig i deres biler.

Det var lige indtil efteråret 2015, da amerikanske undersøgelser viste, at VW-bilerne udledte mere skadelig NOx-gas end hidtil angivet. Det fik skandalen til at rulle.

11 millioner biler måtte tilbagekaldes, milliarder af kroner blev afsat til at rette op, og topchefer afskediget, da det kom frem, at den store bilproducent havde installeret software i bilerne, der gjorde, at de i testmiljøer fremstod langt mere miljøvenlige, end de reelt var på landevejene.

Eksemplet med VW er vel nok det største og mest kendte i verden, når det kommer til såkaldt greenwashing, hvor en virksomhed giver sig ud for at være mere miljøvenlig, end den reelt er.

Hov, det lugter lidt grønt

Den voksende opmærksomhed omkring klima- og miljøspørgsmål i virksomhederne betyder, at det er vigtigere end nogensinde for virksomhederne at signalere, at de tænker bæredygtighed ind i forretningen.

Derfor kan kreativiteten også være stor, når det handler om at overbevise forbrugere og investorer om, at virksomheden tænker bæredygtigt, selvom den måske ikke gør nogen positiv forskel.

“Greenwashing er noget, som vi møder meget derude. Det er kun vokset med den generelt øgede fokus på bæredygtighed. Der er virksomheder, der tænker: Hov, det her lugter lidt grønt, så lad os putte et bæredygtighedsstempel på,” siger Anne-Louise Thon, medstifter af den bæredygtige investeringsforening SDG Invest, der repræsenterer 700 investorer.

Også hos den grønne investeringsvirksomhed Obton oplever man, at virksomheder pynter sig med grønne, lånte fjer.

“Det kan være en kæmpe udfordring for investorer, der ønsker en grøn eller bæredygtig profil, at gennemskue, hvor ambitiøse virksomhederne reelt er. Derfor kan det være en rigtig god løsning at investere direkte i grønne produkter som eksempelvis bæredygtig energiproduktion,” siger partner og investeringsdirektør i Obton Oliver Peters.

Omfattende screening

Når man i SDG Invest udpeger nye investeringer, så foregår det via en omfattende screeningsproces, hvor hele 42 parametre gennemgås for at fastslå om virksomheden har det rette potentiale og den rette bæredygtige profil.

“For almindelige investorer kan det godt være vanskeligt at vurdere en virksomheds bæredygtige potentiale. Men vores screeningsproces fortæller ret nøjagtigt, om virksomheden også gør det, som den siger, at den gør,” siger Anne-Louise Thon.

Som en del af processen ser SDG Invest blandt andet på branchen. Nogle brancher skal man være ekstra opmærksom på, mens andre slet ikke bliver accepteret. Det kan være eksempelvis våben-, alkohol- eller spilbranchen.

Det er eksempelvis også en god idé at forsøge at kortlægge virksomhedens supply chain. Hvor kommer produkterne fra? Og hvordan kommer de frem?

Se på virksomhedernes miljøambitioner? Har de konkrete mål? Og hvordan måler de på dem? Er der uafhængige kilder, der holder øje med, hvordan virksomheden klarer sig i forhold til målene? Det er nemlig også et godt tegn.

Aktive investorer kan gøre en forskel

Der findes også masser af miljøcertificeringer, som man som investor kan læne sig opad.

Og så kan man som en aktiv investor udnytte sin position til at gøre en forskel. Den stigende betydning af, at virksomheder gør en klimamæssig indsats, betyder, at de i højere grad er villige til at lytte til investorer med noget på hjerte. Det oplever man hos SDG Invest.

Mens man som investor kan være hjulpet godt på vej ved at investere i en specialiseret forening, så står man anderledes svært som alene-investor, når det kommer til at gennemskue, hvor grønne virksomhederne egentlig er.

Den sikre løsning

Vil man være helt sikker på at investere grønt, så kan man for eksempel gøre det direkte i grønne energiløsninger inden for sol, vind eller vand-energi. Her får investeringen den direkte effekt, at der produceres grøn energi, som kan bruges i stedet for eksempelvis olie eller kul.

Det er netop, hvad man har specialiseret sig i hos Obton, der investerer i solcelleparker i hele Europa.

Med omtrent 1.700 investorer i tre fuldtegnede solcelleprojekter i Europa har Obton sat gang i sit fjerde projekt, Solenergi Impact, hvor man som investor kan være med fra 750.000 kr. og opefter.

Pengene bliver investeret direkte i solcelleparker rundt omkring i Europa, og som en kompensation får man et gennemsnitligt årligt afkast på 7-9 pct. afhængig af, hvor længe man som investor er med.

“Investeringsmæssigt er det et godt supplement til aktier og obligationer, og så kan man glæde sig over, at man har direkte indflydelse på den grønne omstilling i Europa og dermed ikke risikerer at blive offer for greenwashing. Det er altså både en investering med hjernen og hjertet,” siger partner og investeringsdirektør i Obton Oliver Peters.

Han understreger, at det i gennemsnit tager 1,5-2,5 år, før en solcellepark har tjent sin egen CO2-udledning hjem igen. Det inkluderer CO2-udledning i forbindelse med produktion og transport af solpaneler samt opførelsen af et anlæg.

Lavrisiko investering

Gennem Obton er investorerne i dag medejer af mere end 700 solcelleparker, som sammenlagt producerer mere end 850 megawatt. Det svarer til energiforbruget i ca. 250.000 husstande.

Obton varetager alle dele af processen fra research til opførelse og drift af solcelleparken. Tilmed er solcelleenergien billig at etablere og enormt indtjeningsstabil, fordi solen skinner nogenlunde lige meget hvert år, og energipriserne handles mange år frem i tiden.

“Det er medvirkende til at placere solcelleinvestering målt på afkast i gruppen af lavrisikoinvesteringer - mellem obligationer og aktier på risiko/afkast-kurven. Hvis man vil være sikker på at lave en grøn investering, der tilmed giver et solidt afkast, så er solceller et godt bud,” siger Oliver Peters.

 

5 veje til at gennemskue greenwashing:

  1. Undersøg om virksomheden har en bæredygtig profil og klare målsætninger for, hvad den vil. Og lige så vigtigt: Hvordan måler den på det? Klares det af en uafhængig tredjepart, er det et godt signal.

  2. Lad dig ikke snyde af indpakningen. Billeder af grønne marker og modne frugter gør ikke en virksomhed bæredygtig. Læs i stedet hvad produkterne indeholder. Og husk: At det er ikke ulovligt at kalde sig grøn, ren eller naturlig. Men derfor kan det godt være forkert.

  3. Hold øje med certifikaterne. Hvis en virksomhed har en bæredygtig profil vil den typisk meget tydeligt markere det på hjemmesider, CSR-regnskaber og på produkter.

  4. Gennemgå om muligt virksomhedens supply chain. Læs hjemmesider, regnskaber eller anden tilgængelig information for at finde ud af, hvordan produkterne når frem til kunderne.

  5. Der findes mange “shades of green”. Gør op med dig selv, hvad begrebet dækker over for dig. Betyder det eksempelvis, at nogle brancher helt kan udelukkes? Matcher din opfattelse også det, som virksomheden gør? Måske er det ikke nok for dig, at kaffen i kantinen er økologisk.

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.

Eksplosiv vækst i solenergi kræver hurtig udrulning af lagringsteknologi

Nye tal viser, at EU-landene installerer ny solkapacitet hurtigere end nogensinde før. Men det kræver samtidig langt mere lagringskapacitet for at udnytte den producerede energi optimalt, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.