Find en sikker havn i solen

Der er god grund til at fokusere på solen, hvis man vil have en solid investering i den globale grønne omstilling.

Det er svært at forestille sig på en mørk og blæsende vinterdag i Danmark. Men der er masser af sol i den grønne omstilling. Rundt omkring i verden bliver der installeret solenergi som aldrig før.

Det økonomiske analyseinstitut IHS Markit anslår, at der i 2021 bliver installeret 20 procent flere solcelleparker end året før – en stigning, der alene svarer til 35 millioner husstandes forbrug af strøm. Flere steder i verden spiller solenergi en langt større rolle end vindkraft i den grønne omstilling. Det overser vi ofte i Danmark, hvor vinden suser – og vind-aktier har været folkeaktier i årtier.

Men solenergi giver nogle andre muligheder for den investor, der gerne vil være med på den grønne omstilling med en stabil investering. Ligesom vindenergi er solenergi en del af en global megatrend, og som investor kan man forvente en langt mere stabil investering end på de volatile aktiemarkeder.

Det siger investeringschef Frank W. Eilersen fra Obton, der er blandt Europas største investorer i solenergi og står bag over 1.200 solcelleparker. 

”Vi har solcelleparker i Syd- og østeuropa, Tyskland, Holland, Belgien, England, Japan og Canada. Prisen for at etablere et anlæg er den samme overalt i verden, så vi vil selvfølgelig være der, hvor solen skinner. Og nu er etableringsomkostningerne faldet så meget, at solenergi er blevet den billigste måde at lave strøm på,” siger Frank W. Eilersen.

Der er i det hele taget sket en rivende teknologisk udvikling med solceller, siden mange private danske husstande stiftede bekendtskab med solceller under det såkaldte solcelleboom for 10-15 år siden.

”Solceller er faldet 96 procent i pris på 20 år. Der er sket det samme som med alt andet skalerbar elektronik; at der er kommet nogle meget store industrier, som har drevet priserne længere og længere ned. Derfor er etableringsomkostningerne mindre, og i dag er solenergi den billigste måde at producere el, ” fortæller Frank W. Eilersen, der understreger, at også vedligeholdelsesomkostningerne er meget overskuelige sammenlignet med eksempelvis vindmølleparker.

Mere sol i et voksende marked

Selvom solenergi kun udgør fire procent af verdens energiforbrug i dag, kan vi forvente, at det tal vil stige de kommende år. Solenergi vil simpelthen være verdens vigtigste energikilde i 2050, når EU og flere andre store spillere ifølge Paris-aftalen skal være klimaneutrale. Det fremgår af McKinseys prognose for verdens energiforbrug, Global Energy Perspective 2021.

Dirac2.jpg

Allerede i 2035 vil solenergi være den største enkelte energikilde – mere end vindkraft på land og på vand tilsammen. Solenergi vil dække op mod halvdelen af verdens strømforbrug i 2050, mener de. Og det er vel at mærke halvdelen af et marked, der er væsentligt større end i dag. Verdens forbrug af strøm kommer kun til at stige.

”Vi tror meget på, at verden skal bruge mere strøm. Vi kommer til at se en global elektrificering – ikke bare af vores biler kommer på el – men at alt andet, der i dag bliver drevet af fossile brændstoffer. Og vi kommer til at bruge mere og mere strøm på data. Det kommer også til at drive udviklingen,” siger Frank W. Eilersen.

En solid bund under prisen

Men uanset, om elprisen går op eller ned, er der en solid bund i indtjeningen fra solenergi.

Kigger vi på hele vores portefølje af solparker, så er der en meget lille afvigelse gennem årene. Det er også derfor, at vi kan sige meget præcist, hvordan vi forventer, afkastet bliver. Og samtidig kan vi sprede risikoen på mange lande og mange anlæg, og dermed gøre udsvingene endnu mindre."

”Vi har fastprisaftaler en del år ud i fremtiden. Det er aftaler, vi har lavet med store selskaber, der vil sikre sig grøn energi i fremtiden. Men samtidig har vi nogle optioner, hvor vi kan komme ud og sælge til en højere markedspris, hvis den flytter sig i vores retning,” fortæller Frank W. Eilersen fra Obton, der derfor har fået en afdeling til at handle med el på det globale marked for at få det optimale ud af de tidspunkter, hvor verden skriger efter el.

Elpriser når nye højder

Og sådan et tidspunkt er det faktisk lige nu, hvor elpriserne globalt er på det højeste niveau siden finanskrisen.

”Lige nu er elprisen meget højt oppe, og det nyder vi godt af. På den korte bane forventer vi nok, at elprisen kommer lidt ned igen. Men frem mod 2030 vil el blive dyrere. Det siger vores eksperter, og det er jo helt logisk, hvis vi tror, at efterspørgslen stiger,” siger Frank W. Eilersen.


panorama1.jpg

”Solindstrålingen varierer ikke ret meget år for år. Kigger vi på hele vores portefølje af solparker, så er der en meget lille afvigelse gennem årene. Det er også derfor, at vi kan sige meget præcist, hvordan vi forventer, afkastet bliver. Og samtidig kan vi sprede risikoen på mange lande og mange anlæg, og dermed gøre udsvingene endnu mindre. På den måde minder vi lidt om en investeringsforening, hvor vi løfter i flok og samtidig spreder risikoen, ”siger Frank W. Eilersen, der fortæller, at Obton har cirka 4.000 private investorer i private banking-segmentet, hvor minimumsindskuddet er 750.000 kroner.

”Der er mange, som kan se det fornuftige i at investere i den grønne omstilling – både kommercielt og i forhold til vores aftryk på kloden. Men hvis man samtidig vil sikre en spredning og en sikker havn for aktiemarkederne, så er det et godt alternativ for den forsigtige investor,” slutter Frank W. Eilersen.

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.

Eksplosiv vækst i solenergi kræver hurtig udrulning af lagringsteknologi

Nye tal viser, at EU-landene installerer ny solkapacitet hurtigere end nogensinde før. Men det kræver samtidig langt mere lagringskapacitet for at udnytte den producerede energi optimalt, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.