‹ TilbageKina Solceller Obton

Kina stormer frem og overhaler Tyskland på solenergi

Ny rapport antyder, at Kina har indtaget pladsen som verdens største marked for solenergi – og dermed vipper Tyskland af pinden efter mange år som branchens mastodont.

 

I mange år har Europa været helt central, når det kommer til produktionen af solenergi. Her har lande som bl.a. Tyskland og Italien i en årrække oplevet enorm vækst i branchen - godt hjulpet på vej af forskellige politiske initiativer. Specielt Tyskland har længe været helt i top, når det gælder produktionen af solenergi, og vores naboland mod syd har således siddet tungt på markedet.
Men nye tal viser, at Kina har haft en imponerende vækst på området det seneste år og dermed nu må betragtes som solindustriens leder.

 

 

Kina sigter højt – måske for højt?

Folkelige protester og demonstrationer over den stigende forurening har de seneste år fået den kinesiske regering til at satse stort på omlægning til vedvarende energi, og landet har således et mål om at nå en samlet solenergikapacitet på 70 GW i 2017.
Bestræbelserne på at nå det ambitiøse mål blev godt hjulpet på vej i 2013, hvor Kina tilføjede en kapacitet af solenergi på imponerende 12 GW – til sammenligning blev der på verdensplan i alt tilført 38,7 GW.
De 12 GW, der blev tillført i Kina, svarer til en samlet investering på 23,65 mia. dollars og er en forøgelse på 232% i tilført kapacitet i forhold til året før. Tyskland derimod øgede kapaciteten med 3,3 GW over året og var således langt efter Kina.
Indtil videre har 2014 dog ikke vist sig nær så godt for det asiatiske land, der har et mål om at øge kapaciteten med 13 GW i 2014. Nye tal for første halvår af 2014 viser nemlig, at der i første halvår ”blot” blev tilføjet 3,3 GW - en tilførsel, der egentlig er imponerende i sig selv, men som ikke er overbevisende, når man ser på regeringens mål om 13 GW i 2014.

 

Læs mere om tallene i den nye rapport her

 

Kinesiske producenter dominerer markedet

De seneste års imponerende vækst på det kinesiske marked er især båret på vej af store kinesiske selskaber, som er førende inden for installationen af solcelleparker – hele 6 ud af de 10 førende solcelleproducenter hører nemlig hjemme i Kina. Men de kinesiske producenter er ikke kun dominerende på hjemmemarkedet – den kinesiske solcelleproducent Yingli, der bl.a. var storsponsor for årets FIFA VM, har således produceret mere end 40 mio. solceller, der er installeret i mere end 50 forskellige lande – bl.a. i en række af Obtons solcelleparker i Italien og Frankrig.


Læs mere om Yinglis rolle i årets FIFA VM her

 

 

Nye markeder skyder frem

Selvom Tyskland nu er blevet overhalet af Kina, er landet dog stadig langt fremme, når det gælder solenergi. I første halvår af 2014 blev der tilført en kapacitet på 1 GW, men samlet set har landet en solenergikapacitet på omkring 37 GW, hvilket stadig placerer Tyskland foran lande som Italien, Japan og USA. I Europa er der dog i øjeblikket også fokus på England, der med en øget kapacitet på lidt over 1 GW i årets første halvår er i front for de europæiske lande i denne periode.
Hos Obton holdes der naturligvis nøje øje med de forskellige lande, der i øjeblikket træder i karakter som attraktive markeder for solenergi. Ud over de landespecifikke projekter i bl.a. Frankrig, tilbyder Obton bl.a. i øjeblikket projektet Obton Solenergi Global, hvor der investeres i solcelleparker på tværs af verdens mest attraktive solcellemarkeder.


Læs mere om Obtons globale solprojekt her