Om solenergiparken
Obton ønsker at opstille et solcelleanlæg langs jernbanestrækningen og den gamle stationsby Farris.
Arealet udgør ca. 142 hektar i alt. Projektets areal er placeret i to kommuner: Vejen og Haderslev. Det er vigtigt at pointere, at det primære areal ligger i Vejen kommune, og at projektet stadig vil kunne realiseres hvis det udelukkende godkendes i Vejen med sine ca. 94ha.
Udformningen af det endelige anlæg kan ikke udarbejdes inden planprocessen og skal fastlægges i forbindelse med planarbejdet. Der planlægges for etablering af fastmonterede sydvendte paneler eller øst-vest-gående tracker-paneler, som følger solens bane.
Fakta om solenergiparken
- Solcelleareal (byggefelt): 122-142 hektar
Vejen Kommune: 94 hektar - Haderslev Kommune: 48 hektar - Kapacitet og produktion: Forventeligt op til 149 MWp med en strømproduktion svarende til ca. 33.800 husstandes årlige forbrug (4,400 kWh gennemsnitshusstand)
Tidslinje for projektet
- December 2022:
- Informationsmøde på Farris Kro for områdets beboere om solcelleenergi i Danmark og projektidéen Farris Solenergipark
- Januar 2023:
- Februar 2023:
- Tillæg til ansøgning sendt til Vejen Kommune efter nye oplysninger vedr. vejinteressezone fra Vejdirektoratet
- Marts 2023:
- Vejen Kommune tager politisk stilling til 14 ansøgninger om solcelleanlæg. Farris Solenergipark går videre til nærmere dialog
- Maj 2023:
- Informationsmøde for områdets beboere om projektet Farris Solenergipark
- Q4 2023:
- Opdateret ansøgning sendes til Vejen og Haderslev Kommune
- 27. februar 2024:
Links til dokumenter
Lokal forankring
Den indledende nabodialog er et stærkt og vigtigt værktøj, der er med til at belyse problemområder tidligt, og i samme ombæring løse udfordringer før den offentlige fase.
Obton har derfor brugt en del ressourcer på den lokale forankring af projektet. Dette har resulteret i to borgermøder arrangeret af Obton, hvor fagpersoner fra begge kommuner har deltaget.
Borgermøderne har haft til formål at informere og give indblik i arbejdet med projektet på et så tidligt stadie som muligt. Herefter har vi arbejdet videre med detailplanlægning af projektet i en mindre gruppe bestående af lokale fra området - særligt i forhold til rekreative tiltag ved og omkring solenergiparken.
Fra landbrug til solcelleanlæg
Solcellerne omgives – såfremt der er behov for dette på grund af anlæggets landskabsindspasning – af beplantningsbælter af hjemmehørende træer og buske, fortrinsvis arter, der findes i nærområdet i forvejen.
De eksisterende småbiotoper og læhegn kan med fordel bevares. Disse tiltag sikrer en tilpasning til de omgivende naturområder og landskab.
Udtagningen af arealerne af drift giver bedre levevilkår og spredningsmuligheder for agerlandets mindre vildt, idet arealerne får et rigere urteliv og ikke omlægges i hele solcelleanlæggets levetid.
Kilde: Naturnotat udarbejdet af konsulentfirmaet WSP
Fokus på biodiversitet
Etablering af solceller på dyrkede arealer med beplantning omkring vurderes ikke at skade områdets bilag IV-arter negativt, herunder stor vandsalamander og løvfrø. Det er dog vigtigt at spredningsmulighederne for disse opretholdes og evt. forbedres.
Beplantningsbælter med hjemmehørende arter omkring solcellerne og det forhold, at arealerne udgår af landbrugsdrift, herunder også gødskning og pesticidbrug, kan styrke områdernes værdi for vilde dyr og planter.
Kilde: Naturnotat udarbejdet af konsulentfirmaet WSP
Hvem er Obton?
Obton Group er en aarhusiansk koncern, der opererer indenfor to forretningsområder.
Obton A/S har speciale i projektudvikling samt indkøb, finansiering og drift af store solcelle- og batteriparker. På det europæiske marked for solenergi er Obton den 9. største aktør.
Obton Forvaltning A/S udbyder investeringer i solcelle- og batteriparker til danske investorer. Aktiverne samles i store fonde, som skaber afkast til mere end 4.500 investorer.
Samlet set sidder ca. 200 medarbejdere på hovedkontoret i Aarhus, mens ca. 100 medarbejdere er placeret på internationale kontorer rundt om i Europa og i Asien.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte Obton, hvis du har spørgsmål til projektet.
Jacob Bonde, Projektansvarlig
Associate Director, Greenfield Development
jbo@obton.com
+45 43 14 02 91