Om solenergiparken

Obton ønsker at opstille et solcelleanlæg ved Aldumgaard, sydvest for Stenderup.

Projektet har løbende ændret karakter og udformning. Oprindeligt blev der søgt om et projektareal på ca. 128 hektar, men er efterfølgende reduceret til et byggefelt, hvor solcelleanlægget maksimalt udgør 60 hektar, i overensstemmelse med kommunens strategiske energiplan.

Ud over de 60 hektar solcelleareal planlægges der for udlægning af ca. 8 hektar naturareal til biodiversitet og et informations- besøgscenter i den gamle mølle i centrum af solenergiparken.

Der planlægges for etablering af fastmonterede sydvendte paneler eller øst vest gående tracker paneler, som følger solens bane.

Se projektområdekort

Fakta om solenergiparken

 

  • Solcelleareal (byggefelt): 60 hektar
  • Kapacitet og produktion: Forventeligt op til 76,1 MWp med en strømproduktion svarende til ca. 18.220 husstandes årlige forbrug (4,400 kWh gennemsnitshusstand)

Tidslinje for projektet

Rettigheder og procesbeskrivelse

Læs generel info om Obtons danske udviklingsprojekter

Lokal forankring

Den indledende nabodialog er et stærkt og vigtigt værktøj, der er med til at belyse problemområder tidligt og i samme ombæring løse udfordringer før den offentlige fase.

På eget initiativ har Obton afholdt et borgermøde for de lokale i nærområdet for at informere om, hvad vi arbejder med og hvilket projekt, vi specifikt arbejder med i deres nærmiljø. Borgermødet har resulteret i flere individuelle møder og tilpasninger af projektarealet.

Specielt efter at de politiske retningslinjer satte 60 hektar som solcellearealers maksimale størrelse, har lokalområdet medvirket, hvordan disse 60 hektar skulle placeres indenfor det disponible areal på ca. 200 hektar.

Se kort over arealtilpasninger

Fra landbrug til solcelleanlæg

Alle arealer i projektområdet er konventionelt dyrket landbrugsjord. Ved etablering af solenergianlæg skabes der grundlag for mere natur, hvilket giver en mere diversificeret og naturlig flora.

På områder, som ikke kan benyttes til solceller, kan der fortages småbeplantning, som skaber biologisk variation, der øger biodiversiteten, ligesom der kan tilrettelægges for spisekammer til områdets naturlige fauna.

Solenergianlægget vil blive omkranset af et vildthegn på 160 - 180 cm i højden, så adgangen begrænses til teknisk personale. Hegnet placeres mellem paneler og beplantningsbæltet og hæves ca. 20 cm over jordoverfladen, så små og mellemstore pattedyr kan passere uhindret under hegnet.

Fokus på biodiversitet

Det er Obtons hensigt, at solenergianlægget etableres med udgangspunkt i områdets karakterer for derigennem at bidrage positivt til en øget biodiversitet.

Vi lægger op til, at projektet kan udlægge arealer til natur og biodiversitet på op mod 8 hektar Disser arealer er placeret i nord, syd og øst.

Erfaring fra andre europæiske lande viser, at jordbaserede solenergiparker skaber optimale forhold for både dyr og planter. Jorden får fred og ro til at udvikle sig vildt, hvorigennem biodiversiteten kan blomstre.

Beplantningsbælter udvælges med hensyn til eksisterende natur.

Se video om biodiversitet i en solenergipark

Hvem er Obton?

Obton Group er en aarhusiansk koncern, der opererer indenfor to forretningsområder.

Obton A/S har speciale i projektudvikling samt indkøb, finansiering og drift af store solcelle- og batteriparker. På det europæiske marked for solenergi er Obton den 9. største aktør.  

Obton Forvaltning A/S udbyder investeringer i solcelle- og batteriparker til danske investorer. Aktiverne samles i store fonde, som skaber afkast til mere end 4.500 investorer.

Samlet set sidder ca. 200 medarbejdere på hovedkontoret i Aarhus, mens ca. 100 medarbejdere er placeret på internationale kontorer rundt om i Europa og i Asien.

Læs mere om investering hos Obton

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte Obton, hvis du har spørgsmål til projektet. 

Jacob Bonde, Projektansvarlig
Associate Director, Greenfield Development

jbo@obton.com
+45 43 14 02 91