Derfor er solenergi verdens varmeste investeringsemne

Solenergi buldrer derudad både som teknologi og investeringsemne. Læs her hvorfor.

”Det tager mindre end én time for solen at sende nok stråling ned over jorden til at forsyne hele jordens befolkning med energi i et helt år. Det eneste, vi skal gøre, er at opfange de stråler og udnytte dem på den bedst mulige måde. Derfor er potentialet i solenergi så kæmpe stort, ” forklarer Oliver Peters, investeringsdirektør i Obton.

Derudover er solenergi er et brændstof, der ikke kan opbruges, og derfor er han overbevist om, at solenergi er en sund økonomisk investering; både for almindelige boligejere, danske pensionsselskaber og alle andre, der investerer i solenergi.

”Faktisk er mængden af den solenergi, der produceres tæt på at være på samme niveau som vind, hvis man ser det i et globalt perspektiv. Fx konkluderer Bloomberg New Energy Finance, at det globale output fra installerede solenergiløsninger vil vokse fra to pct. til omkring 26 pct. frem mod år 2040. Og med 26 pct. vil solenergi have det højeste output af alle energikilder, ” siger Oliver Peters.

Stor politisk opbakning

Gennem det seneste årti er solenergi blevet et mere og mere professionelt marked, hvor der generelt er stor politisk opbakning til nye solprojekter. I Tyskland og Frankrig har man fx statsgaranterede priser på den strøm, der bliver produceret af solcelleparker. Og i Holland har man også sat turbo på udviklingen af nye solcelleparker.

I takt med dette bliver solcelleteknologien hele tiden mere og mere effektiv, samtidig med at produktionspriserne bare falder og falder. Derudover er det også en meget stor fordel, at solcelleparkerne hurtige og forholdsvis enkle at etablere, når man først har arealerne.

Høj udnyttelse og høj sikkerhed

På grund af de faldende priser på solceller giver det i dag ofte bedre mening at etablere solcelleparker frem for andre former for teknologier inden for vedvarende energi. Sammenlignet med eksempelvis bioenergi er der en langt bedre udnyttelse af energien pr. realenhed for solcelleanlæg.

Derudover er det også en stor teknisk fordel, at der ingen bevægelige dele er i solcellerne, og derfor kræver de heller ikke meget vedligeholdelse. Det betyder, at når først solcelleparkerne er etableret, så er usikkerhedsmomenterne meget lavere end ved fx vindmøller.

Et stærkt investeringsalternativ

Når man drifter en solcellepark, er langt de fleste indtægter og udgifter faste. Er finansieringen taget hjem med fastforrentede lån, er den eneste ubekendte faktor sådan set solindstrålingen i de år, man har en garanteret strømpris. Og erfaringer viser, at solindstrålingen kun afviger med +/- 1,5% gennem en årrække.

Det er med andre ord muligt at lægge et budget med meget få variable omkostninger, og dermed er det muligt at forudsige afkastet fra en investering i solenergi med stor nøjagtighed.

For investorerne giver det stor sikkerhed samtidig med, at de får stabile afkast, en fornuftig risikospredning i porteføljen og bidrager til den grønne omstilling.

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.

Eksplosiv vækst i solenergi kræver hurtig udrulning af lagringsteknologi

Nye tal viser, at EU-landene installerer ny solkapacitet hurtigere end nogensinde før. Men det kræver samtidig langt mere lagringskapacitet for at udnytte den producerede energi optimalt, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.