‹ TilbageSolfangere Obton

Verdens største solvarmeanlæg indviet i Nordjylland

I starten af maj blev et enormt solvarmeanlæg indviet i Dronninglund i Nordjylland. Med en størrelse svarende til fem fodboldbaner er anlægget det største i verden af sin slags – men også teknologien er banebrydende og forventes at inspirere til adskillige flere anlæg i fremtiden.

 

I otte år har det været undervejs, og i starten af maj kunne Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen så indvie verdens største solvarmeanlæg – i Dronninglund i Nordjylland.
Det er Dronninglund Fjernvarme, der står bag projektet, som har kostet 104 mio. kr. og forventes at dække halvdelen af varmeforbruget blandt selskabets omtrent 1300 kunder.

 

Se DR’s billedserie i forbindelse med opførelsen af anlægget i Dronninglund her

 

 

Ny teknologi udviklet af dansk firma

Dette kan bl.a. lade sig gøre takket være en ny teknologi udarbejdet af ingeniørfirmaet Niras.
Anlægget består af knap 3000 solfangere og et enormt vandbassin med næsten 62.000 kubikmeter vand. I løbet af sommermånederne opvarmes vandet i bassinet via solcellerne til en temperatur omkring 90 grader, og denne varme lagres til årets kolde måneder, hvor den kan anvendes som fjernvarme. Evnen til at lagre varmen er banebrydende og har skabt stor interesse fra udlandet. Teknologien forventes at blive anvendt i andre lignende projekter i både Danmark og resten af verden.

 

Læs mere om den banebrydende teknologi her

 

 

Nyt rekordanlæg på vej i Sønderjylland

Her få uger efter indvielsen af solvarmeanlægget i Dronninglund er det netop blevet offentliggjort, at et endnu større solvarmeanlæg er på vej i Sønderjylland. Vojens Fjernvarme har nemlig købt et anlæg på hele 50.000 kvadratmeter, som skal dække varmeforbruget i 2000 husholdninger. Dette anlæg skal baseres på samme teknologi og kommer til at supplere de 17.500 kvadratmeter solfangere, der blev installeret i området for få år siden.
Dermed viser Danmark endnu engang vej mod en mere miljørigtig udvikling, hvor bl.a. solenergi har oplevet markant fremgang de seneste år.

 

Læs også: Opførelse af solcelleparker slår alle rekorder