‹ TilbageObton Ekstremt Vejr 2013

Solen tilbage efter ekstremt vejr-år i 2013

2013 var et år med ekstreme vejrfænomener, hvor voldsomme regn- og haglbyger førte til oversvømmelser og ødelæggelser mange steder i Europa. Det våde vejr var ikke gunstigt for produktionen af solenergi, men mange steder var vejret så ekstremt, at man skal langt tilbage i historien for at finde lignende tilfælde. Heldigvis har første kvartal af 2014 budt på mildt og solrigt vejr mange steder i Europa, og forholdene for produktionen af solenergi har dermed indtil videre været betydeligt bedre i år.

Selvom Europa oplevede varmerekorder i 2013, var det ikke solen, der prægede vejrbilledet i størstedelen af året. I stedet var det historier om voldsomme regnskyl og haglbyger, der krævede ikke blot materielle men også menneskelige ofre - bl.a. i Italien, hvor 16 mennesker i løbet af få uger i efteråret mistede livet pga. den voldsomme regn.

 

Klik her og læs mere om de voldsomme konsekvenser i Italien

 

Ekstreme regnskyl over sommeren

Og det var ikke kun i efteråret, at regnen faldt. I juni måned faldt der på to timer så meget regn i Centraleuropa, at det svarede til den mængde, der normalt ville falde på to måneder.
Også det sydlige og østlige Tyskland oplevede regnskyl, der, ifølge The Guardian, var af den slags, man ser i 1 ud af 100 år.


Læs The Guardians tilbageblik på 2013-vejret her

 

Tyske hagl på størrelse med tennisbolde

Forsikringsselskabet ERGO bekræfter dette billede med meldingen om et uhørt antal af vejrrelaterede skader i Tyskland i 2013.
Antallet af skadesanmeldelser, der var relateret til vejret, var i 2013 det næsthøjeste i Tysklands historie, hvor især regn- og haglbyger var de store syndere.


I juni og august oplevede man i Tyskland hagl på størrelse med tennisbolde, der forårsagede store skader på bl.a. køretøjer og bygninger.
Men haglbygerne var ikke alene om skaderne. Store regnskyl resulterede i en lang række oversvømmelser - ikke blot i områder tæt på de tyske floder. Nogle af de ramte regioner bliver statistisk set kun ramt af sådanne oversvømmelser én gang hver hundrede år, hvilket understreger ekstremiteten i vejrforholdene.

 

Læs mere forsikringsselskabets vurdering af vejret her 

 

Solrigt forår giver igen gunstige forhold

Som kontrast hertil har regnmængden i foråret 2014 været under gennemsnittet for Europa, og bl.a. Tyskland oplevede en februar og marts måned med mange dages sol fra en skyfri himmel. Dermed er forholdene mange steder igen gunstige for produktionen af solenergi, og sidste års lave produktion vil derfor forhåbentlig, ligesom vejrforholdene, høre til sjældenhederne.