‹ TilbageObton Nyhed Apple

Solceller udgør afgørende energikilde hos Apple - og muligvis ny iPhone

Siden IT-giganten Apple i 2011 fik dumpekarakterer af Greenpeace i forhold til virksomhedens energiforsyning, og dermed blev placeret helt i bund i sammenligning med eksempelvis Google og Yahoo, har virksomheden satset stort på at forbedre placeringen på listen og gøre virksomheden mere grøn. Med tilknytningen af adskillige solcelleparker og overgangen fra fossile brændstoffer til datacentre forsynet 100% med vedvarende energi, har Apple dog på få år overhalet konkurrenterne indenom og ligger nu helt i top på Greenpeaces liste.

Apple er gentagne gange blevet kåret som det mest værdifulde og populære brand i verden, og mange mennesker følger således med i virksomhedens handlinger; især udviklingen af nye produkter, hvor den nye iPhone 6 er den vel nok mest ventede smartphone nogensinde.
Men med den store bevågenhed er det ikke kun virksomhedens produkter, der kommer under lup; også Apples produktionsmetoder og energiforbrug bliver nøje målt og vurderet.

 

Æblet kunne være grønnere

Greenpeace er en af de organisationer, der holder øje med virksomhedernes miljøhensyn eller mangel på samme. I en 2011-rapport påpegede organisationen, at Apple var betydeligt efter sine konkurrenter, når det kom til brugen af vedvarende energikilder - men at virksomheden havde ”genialiteten, likviditeten og den innovative ånd” til at forbedre sig væsentligt på dette punkt. 

Hos Apple besluttede man sig for at vise, at Greenpeace havde ret: siden 2011 har Apple opnået en så markant forbedring, at Apple i Greenpeaces nyeste vurdering ligger helt i top og betragtes som forbillede for en del af industriens øvrige aktører.


Læs Greenpeaces rapport fra 2014 her

 

 

Apple satser stort på solenergi

Forbedringen skyldes især, at Apple på få år har omlagt energiforsyningen til sine datacentre fra kul til vedvarende energi baseret på store solcelleparker. Datacentrene er nemlig IT-virksomhedernes helt store energislugere, da det er her, utallige computere og servere genererer og opbevarer de data, de mange Apple-brugere konstant efterspørger via sine computere og smartphones.

De mange computere og servere kræver samtidig et effektivt klimaanlæg, der sikrer, at den omfattende elektronik ikke overophedes og brænder sammen. Energiforbruget i datacentrene er derfor enormt, og bl.a. Apples datacenter i North Carolina kræver energi svarende til mere end 14.000 husstandes energiforbrug – et behov, der nu dækkes 100% af nærliggende solcelleparker.

Siden Greenpeaces kritik har Apple nemlig opført to solcelleparker med en kapacitet på hver 20 MW, 55.000 solcellepaneler, i nærheden af sit datacenter, som nu forsyner datacenteret med energi. Derudover har Apple sikret, at virksomhedens øvrige datacentre får energi via bl.a. geotermisk energi og vind, og dermed kan Apple bryste sig af at have datacentre, der forsynes 100% med vedvarende energi.

Med det store fokus på solenergi adskiller Apple sig desuden fra konkurrenter som Google, Facebook og Microsoft, der ikke dækker en tilsvarende del af energien via vedvarende energikilder, og som i højere grad satser på vindenergi.

 

Læs mere om Apples brug af solceller her

 

Har solceller central rolle i ny iPhone 6?

Men Apples solambitioner stopper ikke hér. Apple arbejder eftersigende også på at basere størstedelen af selve produktionen på solenergi – bl.a. Apples nye fabrik i Arizona, hvor enorme mængder safir fremstilles. Safiren, der på sigt skal produceres udelukkende på baggrund af solenergi, nævnes i adskillige medier som et muligt materiale til den nye iPhones skærm; et ellers ømt punkt for Apple, idet iPhone-brugere ofte kritiserer de nuværende iPhone-skærmes skrøbelighed. Safir er et af verdens mest slidstærke materialer, og derfor et godt bud på løsningen af dette problem.
Derudover går der spekulationer på, at den nye iPhone vil indeholde solceller i selve telefonen – som del af en løsning på et af de andre kritikpunkter af de tidligere iPhone generationer, nemlig batterilevetiden.
Ligesom med sine tidligere produkter holder Apple dog kortene tæt til kroppen, og solcellernes rolle i den nye iPhone forbliver derfor spekulationer indtil lanceringen i dette efterår.


Læs mere om spekulationerne omkring solceller i den nye iPhone her

 

>> Klik her og se mere om, hvordan du med Obton kan investere i solenergi