‹ TilbageSamarbejdspartnere

Obton A/S blandt bæredygtige first-movers

Muligheden for at bygge solcelleanlæg på industrielle og kommercielle bygninger har længe været en stor del af Obtons anlægsportefølje. Denne tendens har de seneste år fanget interessen hos store amerikanske firmaer, der er begyndt at placere solcelleanlæg på deres bygninger.

En god idé for miljøet – men også for firmaernes image og pengepung.

 

En nyligt udgivet rapport* fra SEIA (Solar Energy Industries Association) blotlægger en stigende tendens hos store kommercielle navne på den amerikanske detailscene.

 

Her er det blevet populært at integrere solcelleanlæg på tagene af industrielle bygninger og varehuse, og derved bidrage til dækning af den pågældende bygnings samlede elforbrug på en bæredygtig måde.

 

Walmart – den største bidragsyder 

Navne, der er værd at fremhæve, er bl.a. verdens største detailhandler, Walmart, der har ca. 9000 butikker på verdensplan og over 2.2 mio. ansatte.

 

Også på det område er detailkæden en rollemodel. På i alt 215 af Walmarts varehuse er der placeret solcelleanlæg, som tilsammen udgør næsten 90 MW – hvilket svarer til godt 90 stykker af den type anlæg, som Obton oftest udbyder. Walmarts 90 MW gør dem til duks, men også andre spillere er på banen.

 

Udover Walmart, så er anerkendte navne som IKEA, Apple, Toys ”R” Us og Volkswagen ligeledes repræsenteret på listen, der totalt udgør 450 MW af installeret solcelleanlæg. Det samlede megawatt-tal ligger hele 48% højere, end det gjorde sidste år på samme tid.

 

Obton er flot repræsenteret  

Men det er ikke kun på det Nordamerikanske kontinent, at man kan finde ud af at bygge med bæredygtighed i tankerne.

 

Rundt omkring i Europa har man de sidste mange år set den samme udnyttelse af industrielle bygninger, hvor solcelleanlæg bliver integreret på tagkonstruktionerne.

 

Hos Obton har vi adskillige solcelleanlæg, der ligger på tagene af store industrielle fabrikker. For nyligt var en gruppe investorer med Obton i Belgien for at se nogle af de anlæg, som de har investeret i.

 

Ét af dem var placeret på tagene af en fabrik, der er ejet af den store, svenske brød- og kageproducent, Lantmännen. Her dækker man ca. 40% af fabrikkens strømforbrug ved brug af solcelleanlægget placeret på tagene – både til gavn for firmaet, investorerne og miljøet.

 

Udover Lantmännen, har Obton yderligere anlæg på tage af moderne industrielle bygninger, som bl.a. huser bilproducenten Opel, Michelin, der er dækproducent og det italienske flaskevandsmærke, San Benedetto.

 

Ved at kombinere disse industrielle bygninger med solenergiløsninger, er Obton og dets investorer med til at bidrage til den synergi, hvor industrielle/økonomiske interesser møder den bæredygtige energi.

 

Solenergi – en god idé for alle parter 

Rapporten fra SEIA ligger ydermere vægt på, at brugen af solenergi på f.eks. taget af et IKEA-varehus ikke kun støtte reduceringen af CO2-udslip, men også er en industri, der sikrer arbejdspladser, stimulerer landenes økonomi og innovative tiltag.

 

I det hele taget er overskriften på rapporten, at solenergi er en ”win-win-situation” for mange forskellige parter både i og uden for branchen. Obton er meget enig i den betragtning og er overbevist om, at den positive tendens fortsætter.

 

*http://www.seia.org/research-resources/solar-means-business-report