‹ TilbageFN

Ny FN-rapport advarer: klimaforandringernes konsekvenser truer tidligere end forventet

Ny rapport fra FN’s klimapanel påpeger, at den fortsatte udledning af drivhusgasser vil få både økonomiske og helbredsmæssige konsekvenser inden for kort tid. Konsekvenserne vil kunne mærkes allerede inden for de næste årtier, og klimaforandringerne truer dermed tidligere end før antaget. De værste konsekvenser kan dog stadig forhindres, hvis klimaet stabiliseres og CO2-forureningen nedbringes.

Den 30. marts 2014 offentliggjorde FN’s klimapanel (IPCC) endnu en del af den klimarapport, der præsenteres samlet i København til oktober. Rapporten er baseret på tusindvis af undersøgelser og sætter fokus på klimaforandringernes årsager, konsekvenser og mulige løsninger.

 

FN slår med rapporten alarm og understreger de uoverskuelige konsekvenser, klimaforandringerne vil få inden for kort tid, hvis ikke forureningen nedbringes. Konsekvenserne omfatter bl.a. oversvømmelser og andre ekstreme vejrfænomener, problemer med fødevareforsyning samt enorme økonomiske konsekvenser for alle verdens kontinenter.

 

De værste konsekvenser kan stadig undgås

Klimaforandringerne tilskrives den forsat enorme udledning af drivhusgasser rundt omkring i verden. Selvom klimaforandringerne allerede er i fuld gang, påpeger eksperterne, at de værste konsekvenser stadig kan undgås, hvis indsatsen mod forurening øges, og klimaet dermed stabiliseres.

 

Ifølge Greenpeace skal rapporten således ses som en advarsel og en opfordring til handling – ikke som en dommedagsprofeti:


”Eksperterne advarer os – de beder os ikke om at give op. Løsningerne findes allerede; et stigende antal personer, virksomheder og investorer rundt omkring i verden gør allerede nu en indsats ved at bevæge sig mod mere vedvarende energiformer og forlange, at regeringerne bakker op” (Kaisa Kosonen, Politisk rådgiver, Greenpeace).

 

>>Læs flere eksperters reaktioner på rapporten

 

Solenergi kan være løsningen

En vigtig del af løsningen er således en øget overgang til vedvarende energi, heriblandt solenergi. I nogle områder er denne udvikling allerede i fuld gang – bl.a. er det netop blevet offentliggjort, at man i England og Californien i 2013 nåede rekordhøje niveauer for vedvarende energi.

 

Denne udvikling blev godt hjulpet på vej af især solenergi, der i England sidste år steg med hele 70% i forhold til 2012, og dermed var den energisektor, der oplevede den klart største vækst.


I en række lande hjælpes denne udvikling på vej gennem bl.a. tilskud og statsgaranterede afregningspriser for vedvarende energikilder. Samtidig er prisen på solcelleteknologien faldende, hvormed denne sektor er særdeles attraktiv for virksomheder såvel som private investorer.

 

>>Klik her og læs mere om rekorderne for vedvarende energi i England og Californien

 

Fortsat behov for investering i vedvarende energi

Til trods for den flotte udvikling, som solenergisektoren allerede oplever, er der ifølge FN Klimapanels rapport dog fortsat behov for yderligere investering i vedvarende energiformer, heriblandt solenergi, for at undgå de økonomiske, helbredsmæssige og vejrmæssige konsekvenser, der truer, inden for de næste 100 år.

 

>>Læs her om Obtons aktuelle investeringsprojekter