‹ TilbageInvestering i store solcelleparker

Solenergi i USA billigere end konventionel energiform

Mange steder i USA er det blevet så billigt at producere strøm fra solcelleparker, at man nu prismæssigt kan konkurrere med fx gasfyrede energikraftværker – og det er endda uden støtte fra staten. I nogle af de mest velegnede dele af USA er det faktisk billigere at producere strøm fra solcelleparker end ved konventionelle energiformer.

Fra solenergibranchens spæde start har det været en af industriens største hæmsko, at den – indtil nu – ikke har været i stand til at stå på egne ben og konkurrere på markedsvilkår. Tiderne har ændret sig, og faldende priser på solcelleparkernes komponenter (moduler og invertere) samt øget effektivitet af disse har medført, at solenergi nu kan konkurrere med konventionelle energiformer på markedsvilkår.

 

Nye undersøgelser fra den amerikanske investeringsbank Lazard tegner et billede af en branche, der har formået at skære i omkostningerne og sænke prisen på energi produceret af solceller fra 323 til 72 dollar pr. megawatt-time (MWh), hvilket svarer til et fald på 80% - og dette er sket i løbet af de seneste fem år. Til sammenligning koster energien fra nye gasfyrede kraftværker mellem 61-87 dollar/MWh. En pris, der er historisk lav grundet USA’s billige udvinding af gas fra skifer, som de senere år har oplevet en stor stigning.

 

”Vi plejede at sige, at en dag vil sol og vind blive konkurrencedygtige med konventionel kraftproduktion. Nu er det blevet den dag.”
George Bilicic, chef for energi og infrastruktur hos Lazard, til Financial Times.

 

Læs hele Lazards undersøgelse her

 

Energi produceret af solcelleparker har nået et epokeskabende mål, hvor det – udover at være klimavenligt – nu også er finansielt rentabelt at udskifte kul- og atomkraftværker med solcelleparker som den primære producent af strøm. Med resultatet af den omhandlende undersøgelse er USA godt på vej til at slutte sig til lande som Tyskland, Spanien og Italien, der allerede nu producerer strøm fra solcelleparker til konkurrencedygtige priser.

 

Obton har solcelleparker i både Tyskland, Spanien og Italien, men er i øjeblikket aktuel med et attraktivt solcelleprojekt i Frankrig – K/S Obton Solenergi Terves.