‹ TilbageObton Solceller Produktion Topbillede Til Drastisk Fald Nyhed

Drastisk fald i omkostningerne på solenergi

Omkostningerne ved produktionen af solenergi er reduceret med hele 33% på blot ét år, og ifølge bl.a. Energistyrelsen ser denne udvikling ud til at fortsætte. Samtidig er effektiviteten af solcelleparkerne støt stigende, hvilket giver attraktive forhold for yderligere satsninger på den miljøvenlige energiform.

Nye tal fra Energistyrelsen

Enorme fald i omkostningerne til fremstillingen af solenergi har nu fået Energistyrelsen til at opdatere sin analyse af solcelleteknologien allerede et år efter den seneste analyse, der ellers normalt opdateres hvert 3. eller 4. år. Og resultaterne taler for sig selv: Omkostningerne ved produktionen af én kilowatt-time (kWh) vurderes i den nyeste analyse til at være reduceret hele 33% siden den seneste vurdering i juni 2014.

 Graf

Danske elproduktionsomkostninger for solceller beregnet med opdaterede data fra teknologikataloget marts 2015. (Kilde: Energistyrelsen)

 

Størst omkostningsfald på store solcelleparker

Produktionsomkostningerne er fortsat størst ved mindre solcelleanlæg som dem, der findes på private hustage, og det er således langt billigere at producere solenergi på de større solcelleparker med en kapacitet på mere end 0,5 MW. Resultaterne har fået bl.a. politikere og eksperter til at påpege, at der i højere grad end hidtil bør satses på solcelleparkerne som energiform.

Ifølge partner og chef for indkøbsafdelingen, Bent Hansen, kan de lavere omkostninger på solcelleparkerne også mærkes hos Obton:

 

”Energistyrelsens nye analyse bekræfter en tendens, vi har kunne mærke på markedet over længere tid. Vores seneste tyske projekt, K/S Obton Solenergi Birke, er et godt eksempel, hvor vi har fået super meget solcellepark for pengene”.

Kina presser prisen 

Reduktionen i omkostningerne skyldes bl.a., at især kinesiske producenter af solcelleteknologi presser de europæiske producenter til at effektivisere og sænke priserne på teknologien, herunder solcellemoduler og invertere. Dermed vurderes omkostningerne ved produktionen af solenergi nu at være på niveau med havvind og kraftvarmeanlæg fyret med naturgas eller kul, hvilket gør solenergi mere konkurrencedygtig end tidligere. 

 

Faldende omkostninger og stigende efterspørgsel 

Omkostningerne ved solenergi forventes at falde yderligere, så de i 2050 vil være halveret ift. det nuværende niveau. De faldende omkostninger og en stadigt stigende efterspørgsel på energi fra de vedvarende energikilder gør ifølge eksperter solenergi til en attraktiv energiform - også langt ud i fremtiden.