‹ TilbageSolceller Og Solsikke

2016 var et godt år for solcellebranchen

Det er gået den rigtige vej for solcellebranchen i flere år, men 2016 blev alligevel et år med særligt store milepæle for den vedvarende energiform.

Det er i en årrække kun gået fremad for solcellebranchen, men når vi i år fejrer nytåret, er det alligevel værd at skåle en ekstra gang i champagne. 2016 blev nemlig året, hvor det blev billigere at investere i solceller end i fossile brændstoffer som kul og olie.

 

Det betyder, at selv hvis man ser bort fra de miljømæssige fordele ved at investere i solceller, er det stadig en god forretning set med økonomiske briller.

 

Det er det internationale erhvervsmedie Quartz, der i en artikel beskriver, at energi fra solceller og vindmøller i 30 lande verden over er enten lige så billigt eller billigere at producere som energi fra fossile brændstoffer.

En overbevisende investeringsmulighed

Eksperter i såvel økonomi som energi har længe peget på, solenergi for alvor ville bryde igennem, når installationer af nye solpaneler blev ligeså billigt eller billigere end en sammenlignelig investering i kul, naturgas eller andre fossile brændstoffer.

 

World Economic Forum (WEF) vurderer, at to tredjedele af verdens lande vil nå samme grænse som de 30 foregangslande inden for få år – selv uden tilskud fra diverse tarif-ordninger, som lige nu ses i flere lande.

 

Michael Drexler, der leder investeringer i infrastruktur og udvikling hos WEF, siger til Quartz:

 

”Solceller er ikke kun en kommercielt levedygtig mulighed, det er en decideret overbevisende investeringsmulighed med langsigtede, stabile og inflationsbeskyttede afkast.”

USA fordoblede opsætningen af solpaneler i 2016

Hvis solenergien skal fortsætte sin positive udvikling, skal de helt store nationer også være med. Den amerikanske brancheorganisationen ”Solar Energy Industry Association” (SEIA) kunne i år rapportere, at USA i 2016 i gennemsnit har installeret omkring 125 solpaneler hvert minut. Det er en fordobling i forhold til sidste år.

 

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har skruet markant op for de grønne investeringer. Banken har et mål om, at den frem mod 2025 vil målrette over 1.000 milliarder kroner til finansiering og investeringer i miljøvenlig energi.

 

Banken er citeret for, at verden er nået frem til et decideret vendepunkt, når det gælder investeringer i vedvarende energi, fordi det rent økonomisk er en mere overbevisende investering end nogensinde før.

Også en god investering for private investorer 

En analyse fra Fossil Free Indexes viser, at en portefølje af aktier, hvor man går uden om klimasynderne og investerer i grønne teknologier, klarer sig bedre end det generelle aktiemarked. Både på kort og lang sigt.

 

Set over ti år er indekset med de klimavenlige aktier steget med godt 74 pct., mens det brede amerikanske Standard & Poor 500-indeks er steget med 64 pct. Sidste år steg indekset med grønne aktier med 1,51 pct. mere end det meget brede indeks med alle typer af virksomheder. Siden 2014 og frem til i dag er det gået 3 pct. bedre, hvis man investerede klimavenligt.

 

Som Danmarks største udbyder af investeringer i kommercielle solcelleanlæg og den 15. største driftsoperatør af solcelleanlæg i Europa, er vi hos Obton glade for den fremgang, solcellebranchen har oplevet i 2016.

 

”Vi har aldrig været i tvivl om, at vores investeringer gjorde noget godt for miljøet. Vi har heller aldrig været i tvivl om, at de genererer attraktive afkast, men det er en kæmpe tilfredsstillelse for os nu at kunne dokumentere, at grønne investeringer både kan foretages med hjertet og lommeregneren – uden at man som investor skal gå på kompromis,” siger Oliver Peters, investeringsdirektør hos Obton.